MONTE CASSINO APRIL 2024

Bakgrund:

Efter landsättningen vid Salerno avancerade den amerikansk-brittiska femte armén upp längs kustvägen för att nå Rom. Tyskarna använde fördröjningstaktik för att bromsa dem, för att tillåta byggandet av Gustavlinjen: en försvarslinje som löpte från kust till kust tvärs över Italien.

Vid bergsmassivet Monte Cassino tog det stopp för de allierade och under loppet av fem månader, utkämpades fyra stora slag här. Till en början försökte amerikanerna bryta igenom, men avbröt sitt avancerande efter stora förluster längs floden Rapido. I februari 1944 var det britternas tur vars trupper var övertygade om att tyskarna gömde sig i klostret på toppen av berget och som därför bombades platt. Ett försök att ta höjdpunkterna som Hill 593 och faktiskt själva klostret misslyckades. I mars 1944 gjordes det ett ytterligare ett försök då Nya Zeeländska trupper med hjälp av stridsvagnar försökte flankera Monte Cassino via en speciellt konstruerad väg. Men fortfarande förblev den i tyska händer och det var inte förrän den sista striden i maj 1944 som Monte Cassino och Liridalen intogs. Monte Cassino hade kostat de allierade över 55 000 dödsoffer

Höjdpunkter:

+ Få expertguidning av militärhistorikern Marco Smedberg
+ Se Salerno och lär dig allt om de hårda landstigningsstriderna 
+ Upplev det dramatiska landskapet runt de ogenomträngliga Monte Cassino, besök klostret, Hill 593 och mycket mer och lär dig allt om de hårda striderna.
+ Upptäck Gustav-linjen som de allierade var tvungna att forcera för att nå Rom
+ Utforska andra världskrigets Rom
+ Besök några av världens mest bevarade antika tempel vid Paestum