SMB bevarar det svenska militära kulturarvet – Vasaskeppet

Vasa är ett monument i trä över den svenska stormakten. Det var en stor dag den 10 augusti 1628 när Vasa satte segel för att via Dalarö segla mot Polen. 

Tusentals åskådare hade samlats längs stränderna för att bevittna avfärden. Men efter knappa 15 minuter kantrade örlogsfartyget och sjönk. Vilken katastrof!! 

Fartyget var välbyggt, men fel proportionerat. Helt enkelt lite för högt – ett kanondäck för mycket. Och då blev det rankt. När Vasa seglade förbi Skeppsholmen kom en vindpust. Fartyget krängde till och började ta in vatten genom de öppna kanonportarna. Inom några minuter låg det på 33 meters djup med bara stormastens topp över ytan. 

Så här såg Vasa ut år 1628. Modell i skala 1.10 på Vasamuseet.

I 333 år låg hon sedan näst intill bortglömd och gömd på bottnen utanför Skeppsholmen (i närheten av Gröna Lund). När Vasaskeppet till sist hittades och bärgades 1961 visade sig vraket vara i ett förbluffande välbevarat skick. 

Nu gör SMB en insats för att bevara Vasa för framtiden. Hon är en viktig del av det svenska militära kulturarvet. 

Vasaskeppet i dag, snett från sidan. Lika imponerande som år 1628. 98% av trävirket är original. Mälarekar avverkade på 1620-talet.

Skeppet Vasa behöver ny stöttning. Den stöttning som Vasa ligger i sedan 1960-talet måste bytas ut, eftersom den skadar skeppet och skapar deformationer i skrovet. Det i sin tur beror på att skeppets trä är försvagat. Hela stöttningen ska bytas under ett antal år med start i april 2024.

Genom 27 nya vaggor, som installeras efterhand för att bära upp skeppet, kan Vasa bevaras för framtida generationer. SMB var först ut och har bidragit till kostnaden för den första stötta i den nya stålvagga.

Stoppa pressarna!

Läs pressmeddelandet om SMB:s stora bidrag!

Här kan du läsa mer om projektet.