resor & evenemang

Planerade resor och evenemang

TURKIET – Juni 2022

Krigshistoria, antik kultur, turkosblå böljor, gröna kullar och fina stränder – allt i ett härligt solsken. Längs med Turkiets stränder och i dess städer har flera viktiga slag utkämpats och mängder av folkslag har korsat Turkiets städer i jakt på rikedom och lycka. Under vår resa stiftar vi bekantskap med vikingarnas Istanbul, slaget vid Gallipoli, erövringen av Troja, den monumentala städerna Pergamon och Efesos samt Alexander den stores första stora fältslag vid floden Granikos.

Gålö – sommaren 2022

Kliv ombord robotbåten Ystad med kommendör 1. gr Gustaf von Hofsten och upplev flottans klassiska vatten i Stockholms södra skärgård. Dessutom ingår guidning av det stängda Gålöbasen som fortfarande är skyddsobjekt.

Bosnien-Hercegovina – hösten 2022

Under ledning av överste 1. gr Ulf Henricsson får du följa med på en unik resa till det Bosnien där han var chef för den svenska FN-styrkan BA01. Överste Henricsson kommer dela sina personliga upplevelser av kriget och utöver flera städer kommer du att få följa med ner i Titos enorma bunkerkomplex.

Medlemskryssning – 23 Oktober 2022

Följ med Pennan & Svärdet ut på Ålands hav! Här kombineras den årliga högtidssammankomsten med spännande föreläsningar från en hel pluton svenska militärhistoriker.

Estland – Hösten 2022

Nu har du chansen att få följa med på en oförglömlig militärhistorisk resa och uppleva en av Sveriges största militära triumfer genom tiderna – slaget vid Narva. Dessutom utforskar vi platsen där tyskarna hejdade Röda armens framryckning

Israel – hösten 2022

Följ med Pennan & Svärdets militärhistoriska skribent Philippe Bohström till Israel. Vi besöker Jerusalem, hamnstaden Jaffa som Napoleon erövrade, Israels gigantiska pansarmuseum, korsriddarnas sista fäste Akko och givetvis klippfästningen Masada. Dessutom vinprovning på Golanhöjderna och egen tid i Tel Aviv ”staden som aldrig sover”.      

 Läs mer om resan

Gallipoli – Hösten 2022

Är du ens måttligt intresserad av första världskriget är detta en resa du måste följa med på. När det Osmanska riket (Turkiet) blev krigförande part hösten 1914 utvecklades ett pågående europeiskt storkrig till ett världskrig. Ansvarig för landstigningen på halvön Gallipoli i april 1915 var marinminister Churchill. Men till hans och de allierades förvåning försvarade sig turkarna väl och striderna varade ett halvår innan operationerna avbröts och de allierade drog sig tillbaka. Upplev Gallipoli med Pennan & Svärdet.

Kreta - Februari 2023

I maj 1941 fylls luften över Kreta av tusentals fallskärmar. Hitlers hårdföra elitstyrka har inlett ett djärvt angrepp utan motstycke i historien. Under ledning av pansarofficeren och militärhistoriken Marco Smedberg får du uppleva de dramatiska platserna som fallskärmsjägarna slogs om i striderna vid Chania, Rethymnon, Heraklion och Maleme.

Kiel – April 2023

Unna dig en långhelg i Kiel och följ med på en oförglömlig militärhistorisk resa där du får uppleva ett av Tysklands viktigaste vapen under andra världskriget –Kriegsmarines ubåtsflotta. 

Normandie – Maj 2023

Upplev Normandies landstigningsstränder under ledning av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg. Dessutom får du följa det efterföljande slaget om Normandie där de allierade pressade tillbaka tyskarna. Denna resa har varit fullbokad i 15 år i rad!

MONTE CASSINO - Hösten 2023

Hösten 1943 landsteg de allierade i södra Italien som tyskarna valde att försvara trots att Italien kapitulerade.  Detta ledde till hårda strider som vid Monte Cassino utvecklades ett av andra världskrigets ”vändpunktsslag”. Upplev det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie.

Läs mer om resan

PeARL HARBOUR - VINTERN 2023

Under ledning av militärhistorikern och pansarofficeren Marco SMEDBERG har du chansen att få uppleva  Pearl Harbor på Hawaii där du kommer att få besöka ett antal platser runt om Stilla havet. Detta kommer vara en sann drömresa och oförglömlig upplevelse. 

 

Nordafrika - hösten 2024

Oddsen ser riktigt dåliga ut då Erwin Rommel ankommer till Nordafrika 1941.  Krigslist blir pansargeneralens starkaste vapen och snart är fienden bland Ökenrävens största beundrare.  Pennan & Svärdet planerar att genomföra en resa till Nordafrika där du får uppleva Rommels dramatiska ökenstrider.

Petra - hösten 2024

I Jordanien du får uppleva: Korstågen, Lawrence av Arabia och första världskriget och den mytomspunna klippstaden Petra. Därutöver Roms imperium i Jerash och det unika döda havet samt Wadi Rums pastellrosa ökenlandskap.