resor & evenemang

Planerade resor och evenemang

Kreta 22–26 Februari 2023

I maj 1941 fylls luften över Kreta av tusentals fallskärmar. Hitlers hårdföra elitstyrka har inlett ett djärvt angrepp utan motstycke i historien. Under ledning av pansarofficeren och militärhistoriken Marco Smedberg får du uppleva de dramatiska platserna som fallskärmsjägarna slogs om i striderna vid Chania, Rethymnon, Heraklion och Maleme.

kriegsmarine I Kiel 28 April–1 maj 2023

Unna dig en långhelg i Kiel och följ med på en oförglömlig militärhistorisk resa där du får uppleva ett av Tysklands viktigaste vapen under andra världskriget –Kriegsmarines ubåtsflotta. Med hjälp av kunniga ubåtsexperter kommer du bland annat att få uppleva livet ombord en ubåt genom att kliva ombord på U-995. Dessutom besöker vi ubåtsminnesmärket i Möltenort, platsen där “Panzerschiffe Amiral Scheer sänktes, sjöfartsmuseet och mycket mer . 

Normandie 11–14 Maj 2023

Upplev Normandies landstigningsstränder under ledning av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg. Dessutom får du följa det efterföljande slaget om Normandie där de allierade pressade tillbaka tyskarna. Denna resa har varit fullbokad i 15 år i rad!

Bosnien-Hercegovina 16–19 juni 2023

Skotten i Sarajevo 1914 blev startpunkten för första världskriget och låg till grund för Balkankrigen under 1990-talet. Under ledning av överste 1. gr Ulf Henricsson får du följa med på en unik resa till det Bosnien där han var chef för den svenska FN-styrkan BA01. Överste Henricsson kommer dela sina personliga upplevelser av kriget och utöver flera städer såsom Sarajevo, Mostar och Vares kommer du att få följa med ner i Titos enorma bunkerkomplex.

Battle of Britain 7–12 September 2023

Besök flygfälten som RAF-piloterna utgick ifrån under slaget om Storbritannien och med utsikt över Engelska kanalen. Militärhistorikern Marco Smedberg kommer berätta om de dramatiska luftduellerna som utspelade sig i skyn. Du kommer få se Spitfires, Hurricanes och Messerschmitts och till och med sitta i cockpiten. Höjdpunkten är flyguppvisningen Battle of Britain i Duxford .

Narva 15–19 September 2023

Nu har du chansen att få följa med på en oförglömlig militärhistorisk resa och uppleva en av Sveriges största militära triumfer genom tiderna – slaget vid Narva. Du blir guidad i detalj genom Narva-slagfältet av Sveriges största karolinerkännare, Bengt Nilsson. Dessutom utforskar vi Tallinns svenska anor och ser platsen där tyskarna hejdade Röda armens framryckning.

Gallipoli 2–7 Oktober 2023

På denna slagfältsresa besöker vi Gallipoli, där mer än 30 000 brittiska soldater gav sina liv under första världskriget. Den världskända guiden Serhan Gungör tar med oss på en hissnande resa som börjar i Istanbul där vi besöker Haga Sofia och Topakapi-palatset. Därefter reser vi till Gallipoli där vi ser Helles Memorial. Vi fokuserar sedan på landsättningarna i april 1915 och ser var de brittiska trupperna landade på V beach. På ANZAC ser vi landningsstränderna och besöker de närliggande kyrkogårdarna som Lone Pine. Vid Sulva Bay tittar vi på historien om den “förlorade bataljonen”. Slutligen besöker vi Channakale och Troy, och går ombord minsveparen Nusret.

MONTE CASSINO 1–5 November 2023

Hösten 1943 landsteg de allierade i södra Italien som tyskarna valde att försvara trots att Italien kapitulerade.  Detta ledde till hårda strider som vid Monte Cassino utvecklades ett av andra världskrigets ”vändpunktsslag”. Upplev det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie.                            

petra 10-17 december 2023

I Jordanien du får uppleva: Korstågen, Lawrence av Arabia och första världskriget och den mytomspunna klippstaden Petra. Därutöver Roms imperium i Jerash och det unika döda havet samt Wadi Rums pastellrosa ökenlandskap.

vietnam - februari 2024

Franska Indokina skapades 1885 och ockuperads av Japan under andra världskriget. Under det därpå följande kalla kriget utkämpade först Frankrike och sedan USA långvariga krig mot sydvietnamesisk gerilla och nordvietnamesiska stridskrafter som i sin tur kämpade för att ena Vietnam.  Vi följer den politiska och militära historien genom att resa från Hanoi i norr till Saigon i söder.                         

Israel 5–12 MARS 2024

Följ med Pennan & Svärdets militärhistoriker Marco Smedberg till Israel. Vi besöker Jerusalem, hamnstaden Jaffa som Napoleon erövrade, Israels gigantiska pansarmuseum, korsriddarnas sista fäste Akko och givetvis klippfästningen Masada. Dessutom vinprovning på Golanhöjderna och egen tid i Tel Aviv ”staden som aldrig sover”.  

Nordafrika 4–11 November 2024

Oddsen ser riktigt dåliga ut då Erwin Rommel ankommer till Nordafrika 1941.  Krigslist blir pansargeneralens starkaste vapen och snart är fienden bland Ökenrävens största beundrare. Vi kommer att besöka slagfält som Mareth, Akarit, som häpnadsväckande föll på bara en dag. Kasserinepasset där amerikanska trupper mötte Rommel för första gången och lärde sig en smärtsam läxa. Följ med Pennan & Svärdet till Nordafrika där du får uppleva Rommels dramatiska ökenstrider.

PeARL HARBOR - DECEMBER 2024

Under ledning av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg har du chansen att få uppleva Pearl Harbor på Hawaii där du kommer att få besöka ett antal platser runt om Stilla havet samtidigt som du får följa amerikanernas väg till seger.

SYDAFRIKA - November 2025

Denna krigshistoriska resa tar oss till platserna som knappt har förändrats sedan de minnesvärda händelserna under zulukrigen. Vi reser bland spektakulära landskap som fortfarande är befolkat av zulustammar och ser ett överflöd av vilda djur. Förutom att besöka stridsplatser som Isandlwana, Rorke’s Drift och andra platser som har gått till historien, kommer vi att diskutera båda sidors män, arméer och taktik, deras problem, framgångar och misslyckanden