resor & evenemang

Planerade resor och evenemang

Battle of Britain 14–18 September 2023

Besök flygfälten som RAF-piloterna utgick ifrån under slaget om Storbritannien och med utsikt över Engelska kanalen. Militärhistorikern Marco Smedberg kommer berätta om de dramatiska luftduellerna som utspelade sig i skyn. Du kommer få se Spitfires, Hurricanes och Messerschmitts och till och med sitta i cockpiten. Höjdpunkten är flyguppvisningen Battle of Britain i Duxford .

Bosnien-Hercegovina 26–30 okt 2023

Skotten i Sarajevo 1914 blev startpunkten för första världskriget och låg till grund för Balkankrigen under 1990-talet. Under ledning av överste 1. gr Ulf Henricsson får du följa med på en unik resa till det Bosnien där han var chef för den svenska FN-styrkan BA01. Överste Henricsson kommer dela sina personliga upplevelser av kriget och utöver flera städer såsom Sarajevo, Mostar och Vares kommer du att få följa med ner i Titos enorma bunkerkomplex.

Israel MARS 2024

Följ med Pennan & Svärdets militärhistoriker Marco Smedberg till Israel. Vi besöker Jerusalem, hamnstaden Jaffa som Napoleon erövrade, Israels gigantiska pansarmuseum, korsriddarnas sista fäste Akko och givetvis klippfästningen Masada. Dessutom vinprovning på Golanhöjderna och egen tid i Tel Aviv ”staden som aldrig sover”.  

MONTE CASSINO APRIL 2024

Hösten 1943 landsteg de allierade i södra Italien som tyskarna valde att försvara trots att Italien kapitulerade.  Detta ledde till hårda strider som vid Monte Cassino utvecklades ett av andra världskrigets ”vändpunktsslag”. Upplev det dramatiska landskapet som de allierade var tvungna att forcera för att kunna komma fram till Rom. Den heliga staden intogs den 5 juni 1944, dagen före invasionen i Normandie.                            

Narva HÖSTEN 2024

Nu har du chansen att få följa med på en oförglömlig militärhistorisk resa och uppleva en av Sveriges största militära triumfer genom tiderna – slaget vid Narva. Du blir guidad i detalj genom Narva-slagfältet av Sveriges största karolinerkännare, Bengt Nilsson. Dessutom utforskar vi Tallinns svenska anor och ser platsen där tyskarna hejdade Röda armens framryckning.

PeARL HARBOR HÖSTEN 2024

Under ledning av militärhistorikern och pansarofficeren Marco Smedberg har du chansen att få uppleva Pearl Harbor på Hawaii där du kommer att få besöka ett antal platser runt om Stilla havet samtidigt som du får följa amerikanernas väg till seger.

vietnam VÅREN 2025

Franska Indokina skapades 1885 och ockuperads av Japan under andra världskriget. Under det därpå följande kalla kriget utkämpade först Frankrike och sedan USA långvariga krig mot sydvietnamesisk gerilla och nordvietnamesiska stridskrafter som i sin tur kämpade för att ena Vietnam.  Vi följer den politiska och militära historien genom att resa från Hanoi i norr till Saigon i söder.