Stiftelsen SMB och Pennan & Svärdets historia

Artikel ur den av stiftelsen utgivna tidningen Pennan & Svärdet. Berättad vid 25-årsjubileeet 2017!

25 år av militärhistorisk intressegemenskap!

Ett kvarts sekel med Pennan & Svärdet har fullkomligt flugit förbi! I år har det gått 25 år sedan verksamheten inleddes och det känns som i går. Här får du en liten inblick i hur allt tog sin början.

Det fanns ett stort problem för 25 år sedan, nämligen att det gavs ut för lite militärhistorisk litteratur. Det lilla som trots allt kom ut nådde inte på ett effektivt vis mängden människor som ändå var intresserade. Det fanns ingen vedertagen distributionskanal, inget sätt att kunna nå alla militärhistoriska entusiaster. Det som du i dag känner till som Pennan & Svärdet var från början ett försök att skapa en sådan kanal.

Jag glömmer aldrig när jag på senhösten 1992 kallades in till dåvarande chefen för Norrlands artilleriregemente (A 4) i Östersund, överste Lennart Uller. Han frågade mig om inte regementets jubileumshistorik, som jag var projektledare för, kunde erbjudas alla arméns officerare. Jag svarade att det nog skulle bli kostsamt, eftersom boken i sig var lite för ämnesmässigt smal. Överste Uller genmälde att jag skulle fundera ut en lösning och komma tillbaka nästa dag och redovisa.

På regementschefens tjänsterum

Nog hade jag redan funderat en del på saken och vidtagit förberedelser, varför jag ringde några samtal och sedan författade en PM, som jag redovisade dagen därpå. Jag skrev: “Varför inte i A 4:s regi göra ett utskick till målgruppen, men erbjuda fler böcker, och gärna valfritt så att köparna antingen beställer dem en och en eller allihop till ett paketpris.”

Jag föreslog namnet Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek och A 4 inledde samarbete med S 3, Ing 3, Värnpliktsverket, Bodens artilleriregemente (A 8/Fo 63) och Riksarkivet. Överste Uller godkände det hela och Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks första katalog skickades ut.

Så enkelt det var! Fem myndighetschefer samverkade utan problem och lanserade Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Arméchef och militärbefälhavare uttalade sitt stöd. Jag tror knappast att det skulle ha gått i dag, för världen har blivit så mycket ängsligare. Här ses militärbefälhavaren, generallöjtnant Curt Sjöös, upprop vid starten.

Men det började 100 år tidigare …

Idén hade dock funnits där ett tag. Faktum är att förebilderna till Pennan & Svärdet, nämligen Militärlitteraturföreningen och Marinlitteraturföreningen, båda startade i början av förra seklet. Pennan & Svärdet som idé kan således, med lite god vilja, sägas ha en ålder på drygt 100 år.

Många samlades för att stödja verksamheten: Här ses från vänster arméchefen, generallöjtnant Åke Sagrén, chefen för Bodens ingenjörregemente (Ing 3), överste Sören Stegius, chefen för Norrlands signalregemente (S 3), överste Ulf Nordlander.

Major Curt Johansson tar befälet

Bakom den konkreta uppstarten av nuvarande Pennan & Svärdet låg min gamle vän major Curt Johansson, som var museiföreståndare vid A 4. Den 29 oktober 1992 skrev han till mig och presenterade en plan för att lyckas ge ut en planerad jubileumsbok någorlunda i tid, med mig som projektledare. Efter besöket skrev jag till Curt:

Så fick Du som Du ville i alla fall. Även om det tidvis säkert kommer att bli stressigt skall det bli roligt att jobba ihop … Egentligen hade jag faktiskt tänkt gifta mig strax efter nyår, men jag har nu skjutit upp detta till försommaren. Plikten måste ju gå före nöjen. Tro inte att jag är ledsen för detta. Tvärt om är det glädjande att Du har så stort förtroende för mig. Om jag inte skulle motsvara förväntningarna skulle det ju indirekt slå tillbaka mot Dig. Något sådant skall dock inte behöva inträffa. Du kan räkna med att jag kommer att göra mitt allra bästa.

Med kämpaglada hälsningar, Per-Anders Lundström
Framlidne major Curt Johansson var en av få officerare som fått medaljen För nit och redlighet i rikets tjänst (NOR) vid två tillfällen. Den utdelas efter 30 år i tjänst. Major Johansson var i aktiv tjänst i mer än 60 år, här fotograferad på riddarhuset.

Ingen kan spå framtiden

Så gick det till när Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek startades. Redan från början var vi inställda på att det inte skulle bli ett engångsprojekt, utan tänkte oss fler utskick i framtiden. Varken regementschefen, Curt eller jag kunde dock ana vad som komma skulle.

Vi har i dag blivit ett helt gäng medlemmar, så många att vi till och med ger ut egna böcker. Verksamheten sköts från Skurup i Skåne, där Raija, Diana, Caroline, Johanna, Birgitta i Nöbbelöv och de andra gör en fantastisk insats. På vägen dit har vi passerat Östersund, Arvidsjaur, Boden, Åsbro och
Hallstavik.

De första medlemmarna rekryteras!

Det första utskicket skedde på våren 1993 och responsen blev mycket god. Klubben fick med en gång ett 500-tal medlemmar, av vilka många är med än i dag. Det är därför som jag med särskild vördnad talar med medlemmar som har mycket låga medlemsnummer, för de har hängt med länge!

Stiftelsens ordförande, överste Lennart B:son Uller, guidar kungaparet under deras besök vid Norrlands artilleriregemente.

Det började på Norrlands artilleriregemente i Östersund!

Förutom undertecknad, överste Uller och major Johansson hjälpte en handfull andra personer till. När vi började verksamheten i Östersund fick löjtnant Jan- Erik Olofsson på inre utbildning svara för de praktiska arrangemangen.Till sin hjälp hade han den fantastiska Camilla Amcoff. Camilla arbetar i dag – 25 år senare – på Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs, men gjorde helt avgörande insatser när den klubb som i dag heter Pennan & Svärdet etablerades.

Här återses överste Lennart Uller tillsammans med medlemsombudsmannen Raija Tulppo-Olsson. Även Raija är en sann stöttesten i PENNAN & SVÄRDETS värld och hennes insatser för upplevelseklubben går inte att underskatta.

En stadig styrelse i ständig förändring

Stiftelsen Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek har en mycket aktiv styrelse, vars ledamöter arbetar aktivt för att klubben ska verka försvarsfrämjande samt bevara det svenska militära kulturarvet. Du kan vara säker på att även i framtiden få ta del av det bästa inom militärhistoria.

25 år har gått, och ännu finns det en mångfald av militära och militärhistoriska ämnen som ännu inte har tagits upp. Det bådar gott för ytterligare 25 år! ◆

Här ses stiftelsens styrelse år 2006. Från vänster: överste Lennart B:son Uller, major Curt Johansson, överste 1. gr. Ingvar Gustafsson, överstelöjtnant mst. Bertil Nelsson, IT- och webbstrateg Margareta Beckman, kommendör 1. gr. Gustaf von Hofsten, styresman Per-Anders Lundström, överstelöjtnant Torbjörn Rimstrand och major, fil.mag. Per Iko.

Pennan & Svärdets stöttepelare:

människorna som spelade en avgörande betydelse för upplevelseklubben

Artikel ur den av stiftelsen utgivna tidningen Pennan & Svärdet. Berättad vid 25-årsjubileeet 2017!

Överstelöjtnant Arvid Cronenberg, kanske Sveriges skickligaste militärhistoriker, var med och lade den vetenskapliga grunden för Pennan & Svärdet.

Kommendör Björn Holmberg, då kontorschef på Östra värnpliktskontoret, stöttade verksamheten vid tillblivelsen och skrev också Pennan & Svärdets första egenutgivna bok Arméns förband, skolor och staber.


Brigadgeneral Sten Edholm tog som arméflyginspektör och chef för Norrbottens arméflygbataljon initiativ till att skriva Arméflygets historia och var stödjande vid tillkomsten av Pennan & Svärdet.

Överste Lennart Bengtsson fullföljde som chef för dåvarande Göta ingenjörregemente (Ing 2) 1997–2000 arbetet med ett stort regementshistorisk verk och gav indirekt stöd till det då relativt nystartade Pennan & Svärdet.


Överstelöjtnant Christian Braunstein, Försvarsmaktens traditionsofficer och mångårig ständig sekreterare i Försvarets traditionsnämnd. Har under alla år varit behjälplig på allehanda sätt.

Siv Boberg, administrativ chef vid Östra värnpliktskontoret, hjälpte aktivt till att få igång verksamheten – inte minst information och marknadsföring. Här som dalkulla på Skansen.


Generalmajor Ingvar Rittsel, chef för Värnpliktsverket, tog initiativ till skrivandet av en historik över Värnpliktsverket och upplät bland annat under flera år lokaler till verksamheten.

Major Curt Johansson, medgrundare av stiftelsen SMB, traditionsbevarare, museiföreståndare och bevarare av det svenska militära kulturarvet.


Margareta Beckman, tidigare chef för Krigsarkivets forskningsbibliotek, har förutom författande av flera böcker som IT- och webbstrateg lett Pennan & Svärdets digitala utveckling sedan 1995.

Bokförläggare Johan Johnson, känd finlandssvensk förlagsprofil, har sedan 20 år varit ett ankare när det gäller att förmedla den finländska militärhistoriska forskningen till Sverige via Pennan & Svärdet.


Dipl. ing. Carl-Fredrik Geust, teknolog med näringslivsbakgrund, finlandssvensk militärhistoriker främst inom flyg. Har bistått Pennan & Svärdet med spetskompetens om ryska och finska förhållanden.

Helena Nordström, förestod under flera år på 1990-talet vår medlemsservice när den var lokaliserad till Åsbro, utanför Hallsberg. De medlemmar som varit med lite längre kommer säkert ihåg henne.


Överste 1. gr. Einar Lyth är det närmaste Försvarsmakten kommit ett universalgeni. Ryktbar regementschef för Livregementets grenadjärer (I 3) i Örebro som medverkat i PENNAN & SVÄRDET sedan starten genom att skriva och ge goda råd.

Fil.dr. Erik Norberg, mångårig krigsarkivarie och sedan riksarkivarie, har på olika sätt stött verksamheten under åren alltifrån uppropet om värdet av militärhistoria i vår första trycksak.


Överste 1. gr. Thure Wadenholt, mångårig försvarsområdesbefälhavare och kommendant i Bodens fästning. Tog initiativ till en epokgörande garnisonshistorik.

Generallöjtnant Johan Kihl slutförde som regementschef vid Norrlands dragonregemente arbetet med en förträfflig regementshistorik. Hjälpte Pennan & Svärdet att under kritiska år fortsätta utvecklas.


Överste Lennart Uller, stiftelsen Svenskt Militärhistoriskt Biblioteks ordförande tillika medgrundare. Som regementschef insisterade han på att den första förmånsboken skulle erbjudas alla arméofficerare vilket ledde till SMB.

Camilla Amcoff drog igång verksamheten på dåvarande Norrlands artilleriregemente (A 4) i Östersund 1992. Flyttade med till Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur, flyttade sedan till flygvapnet. Tjänstgör nu vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Här vid medaljceremoni 2012.


Bokförläggarna Erik Osvalds och Björn Andersson, grundare av tidskriften Populär historia och förlaget Historiska Media. I nära samarbete drog vi igång militärhistorieboomen kring millennieskiftet.

Patrik Nilsson, grundare av tidskriften Pennan & Svärdet, vilken han skötte som sitt eget barn under 18 år. En osedvanligt begåvad person vars insats för verksamheten inte går att överskatta.

Artikel ur den av stiftelsen utgivna tidningen Pennan & Svärdet. Berättad vid 25-årsjubileeet 2017!