Kriget i Ukraina
Daglig sammanfattning

KRIGET I UKRAINA: ZELENSKYJ: Kriget kommer hålla på länge till

Publicerad: torsdag 9 juni

 

VEM ÄR DET SOM SKRIVIT?

Instagramkontot “krigsvetare_som_fan” har under Rysslands invasion av Ukraina liverapporterat om händelseutvecklingen på sitt konto.

I tider av kris, sociala medier och desinformation är det viktigt att förlita sig på initierade källor. Därför kommer ägaren av kontot tillsammans med Militärt skicka ut rapporter och bedömningar av läget.

Image 

 

BAKGRUND: KRIGSVETARE_SOM_FAN

Krigsvetare som tidigare varit verksam inom Försvarsmakten och är nu vid Försvarshögskolan i Stockholm.

 

LÄGESSAMMANFATTNING TORSDAG 26/5 – MÅNDAG 6/6

På grund av personliga angelägenheter och ett relativt oförändrat läge på marken i Ukraina har uppdateringarna under perioden uteblivit, så här kommer en sammanfattning över senaste veckans händelser.

Perioden har framför allt präglats av det ännu pågående slaget om Sievjerodonetsk. De ryska försöken att stänga fickan tycks ha stannat av, om än tillfälligt. Då striderna i Sievjerodonetsk präglats av flytande stridslinjer och hög intensitet i striderna har det varit svårt att få någon klar bild av läget, men senaste uppfattningen bland bedömare är att Ryssland kontrollerar omkring 90 procent av staden och de ukrainska styrkorna har tryckts tillbaka till stadens industriområde. Fredagen 27 maj erövrades staden Lyman av ryska styrkor.

Ukrainska styrkor har också genomfört lokala motanfall vid Kherson-fronten och tryckt tillbaka ryska styrkor där. Lördagen den fjärde juni gjorde de ryska styrkorna ett försök att återta förlorad terräng i området.

 Image
Kampen om Sevjerodonetsk pågår.

 

 

BELARUS UPPRÄTTAR MILITÄRKOMMANDO

Den ukrainska flottan meddelade den 6 juni att de lyckats trycka tillbaka den ryska Svarta havsflottan mer än 100 kilometer från den ukrainska kusten, vilket ska ha minskat trycket på de ukrainska kuststäderna.

Torsdagen den 26 maj meddelade Belarus att de med omedelbar verkan upprättade ett särskilt militärkommando för området vid den ukrainska gränsen. På fredagen meddelade de belarusiska gränsvakterna att de kommer att införa rörelsebegränsningar i gränsområdena mot Ukraina från och med 1 juni och under resten av sommaren. Lördagen den 28 maj meddelade Ukraina att Ryssland har framgrupperat Iskander-robotar till Belarus.

Fredagen den 27 maj meddelade också den ryska kyrkan i Ukraina att de klipper alla band med patriarken Kirill i Moskva på grund av hans uttalade stöd för krig i Ukraina och för president Vladimir Putin.

 

Image

Zelensky besökte trupper i Zaporizjzja, Donetsk och Luganskregionerna.

 

GEMENSAMT EU-FÖRBUD MOT RYSK OLJA

På det politiska planet lyckades EU på måndagen den 30 maj teckna ett gemensamt förbud mot import av rysk olja, med vissa undantag. Förbudet riktade sig mot 2/3 av den ryska oljan, vilket får stor inverkan på den ryska ekonomin. EU tog också fram ytterligare ett sanktionspaket, som riktade sig mot bland annat ryssar som anses vara ansvariga för krigsbrott i Ukraina samt mot ryska medieföretag och banker. Samma dag satt Rysslands president Vladimir Putin i telefonmöte med Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan (AKP) om att öppna upp handeln på Svarta havet igen och möjliggöra spannmålstransporter från Ukraina. Putin skyllde problemen på de västliga sanktionerna.

Den 1 juni bröt Ryssland sina gasleveranser till Danmark då Danmark vägrat att betala i rubel.

Torsdagen den andra juni meddelade Sveriges regering att man beslutat att utöka stödet till Ukraina genom att skicka bland annat sjömålsrobotar, pansarskott, automatgevär (Ag 90), ammunition samt direkt ekonomiskt stöd till Ukrainas väpnade styrkor.

 

 

RYSKA FÖRLUSTER

 • 212 flygplan.
 • 177 helikoptrar.
 • 553 drönare.
 • 1 390 stridsvagnar.
 • 3 416 pansarfordon.
 • 2 405 övriga fordon (inkl. drivmedelsfordon).
 • 694 artilleripjäser.
 • 207 raketartilleripjäser.
 • 96 luftvärnspjäser.
 • 13 båtar.
 • 53 ”särskild materiel”.
 • 31 360 sårade, döda och tillfångatagna.
Detta enligt ukrainska försvarsministeriet 7/6 kl. 10.00 (ukrainsk tid).
 
Torsdagen den 2 juni framkom uppgifter om att Ukraina lidit stora personella förluster och att de kvalificerade yrkesförbanden börjar bli stridsodugliga efter hårda strider. För att komma till rätta med förlusterna har Ukraina börjat omgruppera hemvärnsförband från centrala och västra Ukraina till Donbass för att strida mot de ryska förbanden.

 Image

Fasaden på ett hus i Sievjerodonetsk.

 
 
MIN BEDÖMNING

Sievjerodonetsk har åtminstone än så långe lyckats undgå den inringning och belägring som Mariupol utsattes för. Exakt hur länge försvararna kan hålla ut är svårt att svara på, men så länge ammunition, mat, vatten och personal kan föras in kan de nog hålla ut ett tag till. Samtidigt kan det ligga i Ukrainas intressen att påbörja en utdragning ur området, för att undvika att helt ringas in om Ryssland återupptar försöken att stänga fickan.

Det enda som kan sägas med hyfsad säkerhet är att kriget kommer att hålla på länge till.