Kriget i Ukraina
Daglig sammanfattning

KRIGET I UKRAINA: SKENRÄTTEGÅNG I MARIUPOL

Publicerad: fredag 19 augusti

 

VEM ÄR DET SOM SKRIVIT?

Instagramkontot “krigsvetare_som_fan” har under Rysslands invasion av Ukraina liverapporterat om händelseutvecklingen på sitt konto.

I tider av kris, sociala medier och desinformation är det viktigt att förlita sig på initierade källor. Därför kommer ägaren av kontot tillsammans med Militärt skicka ut rapporter och bedömningar av läget.

Image 

 

BAKGRUND: KRIGSVETARE_SOM_FAN

Krigsvetare som tidigare varit verksam inom Försvarsmakten och är nu vid Försvarshögskolan i Stockholm.

LÄGESSAMMANFATTNING TORSDAG 11/8 – ONSDAG 17/8

Den ryska framryckningen mot Bachmut har fortsatt men den förefaller gå långsamt i samtliga riktningar. I skrivande stund har inga ryska förband ännu nått staden och strider pågår fortfarande runtom staden.

 

UKRAINAS BROHUVUD HÅLLER

Framryckningen från Donetsk stad har också pågått men utan tydligt avgörande eller större förändringar i läget. De ryska styrkorna har tagit terräng men inte i några större omfång. Även vid Charkiv och på några andra orter har mindre ryska anfall genomförts, men utan framgång.

Vid Cherson-fronten har Ryssland genomfört en serie mindre angrepp men även här utan framgång att trycka tillbaka det ukrainska brohuvudet på Inhulets-flodens östra bank.

Frontlinjen med extra fokus på kärnkraftverket i Enerhodar.

SKENRÄTTEGÅNG I MARIUPOL

 

Under måndagen inleddes en skenrättegång i Mariupol mot de ukrainska soldater som togs tillfånga när Azovstals stålverk föll tidigare i våras.

RYSSLAND LETAR NYA VÄNNER

Under onsdagen meddelades att Kina, Indien, Vitryssland och Tadjikistan kommer att genomföra gemensamma övningar med Ryssland senare i år. Företrädare för Palestina ska även ha besökt Moskva i veckan för att diskutera militära samarbeten med Ryssland.

Ryssland rapporteras ha inlett en informationskampanj där de försöker utmåla de ukrainska angreppen mot Krim-halvön som islamistiska terrordåd.

 Image

Just nu befinner sig kinesiska trupper i Ryssland för en gemensam övning. Bilden är dock från Sibu/Interaction 2021, en gemensam övning i covid-tider.

 HUR MÅR RYSKA SVARTAHAVSFLOTTAN?
 

Enligt brittiska underrättelsetjänsten ska ryska Svartahavsflottan förlorat en stor del av sin offensiva kapacitet, vilket drastiskt minskat risken för ryska landstigningsoperationer i södra Ukraina. 

 

Allt fler uppgifter kommer fram som tyder på bristande moral och stridsvilja hos de ryska förbanden. Ryska frivilliga rapporterar vid hemkomsten om hur den ryska ledningen misslyckats med att betala ut löner och ersättningar, samt hur frivilliga som uppfyllt sina kontrakt sedermera lämpats av på den ryska landsbygden utan möjligheter till hemresa och tvingas betala sin egen hemresa. Likaså rapporteras att stupade ryska frivilliga inte omhändertas på rätt sätt av myndigheterna och familjerna tvingas ombesörja begravning på egen hand och stå för alla omkostnader. Inte heller tillhandahålls personalen tillräckligt med mat eller ammunition. 

Image

Efter sänkningen av Moskva ifrågasätter nu många hur den ryska Svartahavsflottan egentligen mår.

 

VÄGRAR STRIDA UTANFÖR LUHANSK

Soldater från Folkrepubliken Luhansk uppges vägra strida utanför Luhansk gränser, och anser att deras krig endast sträcker sig till Luhansk regiongränser. 

 

Ryssland har också problem med att rekrytera personal, även officerare, till att tjänstgöra i Ukraina. Enligt uppgifter placeras oerfarna rekryter på befälsposter i kompanistaber och ännu högre. 

 

Anställda ryska soldater som vägrar strida i Ukraina placeras i särskilda läger i Luhansk. På rysk hemmaplan angrips rekryteringscentrum med brandbomber.

 

För att upprätthålla ordningen och motverka deserteringar har ryska soldater ur nationalgardet och tjetjenska säkerhetsförband placerats ut i de ryska bakre linjerna.

RYSKA FÖRLUSTER

 • 234 flygplan.
 • 197 helikoptrar.
 • 793 drönare.
 • 1 889 stridsvagnar.
 • 4 179 pansarfordon.
 • 3 061 övriga fordon (inkl. drivmedelsfordon).
 • 1 010 artilleripjäser.
 • 265 raketartilleripjäser.
 • 136 luftvärnspjäser.
 • 15 båtar.
 • 93 ”särskild materiel”.
 • 44 300 sårade, döda och tillfångatagna.

Detta enligt ukrainska försvarsministeriet idag (18/8) kl. 09.00 (ukrainsk tid).

 

MIN BEDÖMNING
 

Ukraina uppges ha förstört samtliga större broar öster om Cherson, vilket lämnat de ryska styrkorna mer eller mindre helt avskurna från marktransporter. Viss försörjning kommer kunna ske via luften och havet, samt mindre transporter på marken via pontoner och färjor, men inga större transporter av ammunition och drivmedel kommer kunna genomföras på det sättet. Inte heller kommer de ryska styrkorna kunna dras tillbaka på ett smidigt sätt. Detta kommer dock troligtvis mest att påverka tyngre förband så som pansar-, mekaniserade skytte-, och artilleriförband. Lättare förband borde rimligtvis vara enklare att försörja, särskilt då de i regel inte är lika förnödenhetskrävande som tyngre förband.

Ryssland verkar dock ha prioriterat lättare, luftburna förband till Cherson-fronten den senaste tiden. Det underlättar även för dem att dra tillbaka dem om de inte kommer kunna hålla ställningarna, under förutsättning att de kan hålla flygplatser och flygfält öppna.

Det kan vara så att Ukraina låter Ryssland stånga sig trött i anfall mot det ukrainska brohuvudet till dess att Ryssland får slut på ammunition och drivmedel, innan Ukraina inleder sin motoffensiv mot Kherson på allvar.

De ryska styrkorna borde nu i stället fult ut fokusera på att försvara den terräng de håller, gräva ner sitt infanteri, endast bekämpa identifierade mål med artilleriet, samt hålla de mekaniserade förbanden i reserv för att möta eventuella ukrainska anfall, intill dess att broarna är reparerade och marktransporter kan återupptas i stor skala. Det mesta tyder dock på att Ryssland kommer att fortsätta sitt offensiva mönster med daglig artilleribeskjutning av de ukrainska linjerna samt mindre anfall mot brohuvudet.

FÖRDJUPNING: RYSKA FÖRBAND I UKRAINA


Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War har sammanställt en översikt över de ryska förband som kunnat identifierats i Ukraina, samt vid vilka fronter de tjänstgör.

De är som följer:

Charkiv-fronten:

Förband ur Västra militärdistriktet (inga specifika förband namngivna).

 

Izjum- och Slovjansk-fronten:

Huvudsakligen frivilligförband, kosackförband, samt ett fåtal icke-specificerade förband ur Östra militärdistriktet.

 

Sievjerodonetsk-Lysytjansk-fronten:

55. motoriserade skyttebrigaden

Övriga förband ur Centrala militärdistriktet

Förband från Folkrepubliken Luhansk

Förband från Folkrepubliken Donetsk

 

Bachmut-fronten:

Wagnergruppen

Förband från Folkrepubliken Luhansk

6. kosack-regementet

Förband från Västra militärdistriktet

 

Fronten vid och kring Donetsk stad:

Förband från Folkrepubliken Donetsk

1. brigaden

5. brigaden

11. regementet

100. motoriserade självständiga gardesskyttebrigaden

 

Cherson- och Zaporizjzja-fronten:

Delar ur följande:

35. armén (tillhörandes Östra militärdistriktet)

36. armén (tillhörandes Östra militärdistriktet)

22. armékåren (tillhörandes Svarta havs-flottan)

49. armén (tillhörandes Södra militärdistriktet)

76. luftburna gardes-divisionen

Rosgvardia (Nationalgardet)