Så många blev det, 408 stycken.
Det började i liten skala 1993, med utgivning av boken Arméns förband, skolor och staber. Bokutgivningen slutade 2023, med boken Svenska frivilligkåren – Finska vinterkriget 1939–1940. Vi har också genom stora förhandsteckningar möjliggjort för ytterligare ett par hundra titlar att komma ut, även om de bär annat förlags ISBN-nummer.
Populärast: Andra världskriget
Helt klart var andra världskriget det populäraste ämnet kring millennieskiftet. Tillsammans med inte minst förlaget Historiska media gjorde vi mycket för att öka intresset för militärhistoria i allmänhet och andra världskriget i synnerhet.
Särskilt stolt är jag över att ha introducerat den brittiske militärhistorikern Anthony Beevor för svenska läsare. Då med böcker som Stalingrad, Berlin – slutstriden 1945 samt D-dagen.
Svensk historia i centrum
Allt eftersom åren gick försköts intresset allt mer mot det svenska. Gärna vikingatid och stormaktstid. Och fortsatt andra världskriget, men då gärna med händelser som mer direkt berörde Sverige eller vår närhet. En succébok var Tyskar på tåg av professor Kent Zetterberg.
Finlands sak är vår
Vår första succébok i ämnet var general Siilasvuos klassiska Striderna vid Suomussalmi (utkommen på svenska 1940 och återutgiven av oss 1999).Det blev den första boken av ett 100-tal på temat Finlands krig, många utgivna i samverkan med finlandssvenska Schildts förlag (och då ej inräknade i de 408).
Området som Wikipedia dödade…
Under de första tio-femton åren var uppslagsverk av olika slag mycket populära. Med tiden minskade intresset. Varför köpa ett referensverk när Wikipedia och olika forum kan ge detaljkunskap? Succéböcker var böckerna om artilleri respektive pansar samt slagskepp under andra världskriget. Samt givetvis det stora verket om svenska flottans fartyg genom tiderna.
Universalgenier i utgivningen
Genom åren har vi kommit i kontakt med tre universalgenier i vår utgivning.
Folklivsforskaren Jan-Öjvind Svahn, en av de lärde i Lund och känd programledare i Tv under 1960- och 1970-talen, medverkande länge som skriftställare. Överste 1. Einar Lyth, har gett ut många böcker på förlaget. Och därtill lett många resor i österled. Professor Dick Harrison har specialskrivit en bok för oss och därtill medverkat som föredragshållare samt som skriftställare i Pennan & Svärdet. De är alla tre något så sällsynt som universalgenier.
Från papper till skärmar
Skyddade av trogna medlemmar och gamla goda vanor märktes ingenting. Först 2016-2017, mer än 10 år efter det andra noterat en minskning, började det upplagorna sjunka. Pandemin 2020-21 störde gamla vanor och fallet i läsandet (på papper) bland medlemmarna tilltog snabbt. Framåt 2021 började bokutgivningen gå med förlust. Upplagorna var nu bara ¼ eller mindre av vad de varit bara 5-6 år tidigare. Därför får du läsa denna historik digitalt och inte på papper. Men 408 titlar blev det.