Nordkorea 11–24/5 2014

Koreakriget på Koreahalvön inleddes den 25 juni 1950 och avslutades med ett vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår egentligen fortfarande i dag, för någon riktig fred slöts aldrig. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007 och syftet var att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal, men detta har ännu inte förverkligats. Vi skall göra en intressant och spännande resa in i Nordkorea från Kina för att på plats informera oss om en del av de miljöer med mera som vi har läst och hört talas om i samband med Koreakriget. Vi kommer även att få del av Koreahalvöns allmänna historia och den koreanska kulturen.


2010 lyckades SMB:s utsände Jon Tunqvist göra ett reportage inifrån Nordkorea. Bilden är från världens mest hårdbevakade gräns, den mellan norra och södra Korea. Tunqvist skrev: ”Gränsövergången mellan Nordkorea och Sydkorea doftar vapenfett och pojksvett. Vart man än vänder sig finns en gevärsmynning och ett sammanbitet, slätrakat ansikte.” FOTO: REUTERS/JO YONG-HAK

 

Normandie 28/5–1/6 och 7–11/6 2014

Den 6 juni 2014 är det sjuttio år sedan invasionen i Normandie inleddes på D-dagen den 6 juni 1944. Detta kommer att högtidlighållas på olika sätt och intresset för att resa till Normandie blir då säkerligen stort. Därför erbjuder vi två resor. Vi besöker berömda landstigningsstränder, luftlandsättningsplatser och andra platser samt flera militärhistoriska museer. Vi besöker de närmast kultförklarade platserna Sainte-Mère-Église, Arromanches (platsen för en av de konstgjorda hamnarna), Pegasus Bridge i Bénouville och de tyska batterierna vid Longues. På programmet finns också ett besök i museet i Bayeux med den världsberömda sjuttio meter långa Bayeuxtapeten, som skildrar Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

 

 
Se världen och träffa dina kamrater. Medlemmar samlade vid Mont Ormel, Normandie, under resa 2011. Foto: Karl Arne Iderot.

 

 

Belgien och Frankrike 1–5/9 2014

 


Första världskriget. Tungt brittiskt artilleri skulle bereda vägen för det stora anfallet vid Somme 1916.

År 2014 är det etthundra år sedan första världskriget utbröt i slutet av juli 1914. Detta kommer också att högtidlighållas i olika sammanhang. Under vår resa kommer vi att besöka en del av första världskrigets slagfält och en del olika minnesmärken från kriget. Besök i några krigsmuseer står på programmet. Vi bekantar oss även med Belgiens och Nordfrankrikes allmänna historia och kultur. Resan kommer att avslutas med några timmars vistelse i Bryssel för till exempel museibesök. Den shoppingsugne hinner också handla en del innan vi sent på eftermiddagen reser tillbaka till Stockholm.

Mer info om resan och bokningslänk kommer snart!

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!