Nordkorea 11–24/5 2014

Koreakriget på Koreahalvön inleddes den 25 juni 1950 och avslutades med ett vapenstillestånd från den 27 juli 1953. Konflikten pågår egentligen fortfarande i dag, för någon riktig fred slöts aldrig. En fredsdeklaration skrevs under i Pyongyang den 4 oktober 2007 och syftet var att ersätta vapenstilleståndet med ett permanent fredsavtal, men detta har ännu inte förverkligats. Vi skall göra en intressant och spännande resa in i Nordkorea från Kina för att på plats informera oss om en del av de miljöer med mera som vi har läst och hört talas om i samband med Koreakriget. Vi kommer även att få del av Koreahalvöns allmänna historia och den koreanska kulturen.


2010 lyckades SMB:s utsände Jon Tunqvist göra ett reportage inifrån Nordkorea. Bilden är från världens mest hårdbevakade gräns, den mellan norra och södra Korea. Tunqvist skrev: ”Gränsövergången mellan Nordkorea och Sydkorea doftar vapenfett och pojksvett. Vart man än vänder sig finns en gevärsmynning och ett sammanbitet, slätrakat ansikte.” FOTO: REUTERS/JO YONG-HAK

 

Normandie 28/5–1/6 och 7–11/6 2014

Den 6 juni 2014 är det sjuttio år sedan invasionen i Normandie inleddes på D-dagen den 6 juni 1944. Detta kommer att högtidlighållas på olika sätt och intresset för att resa till Normandie blir då säkerligen stort. Därför erbjuder vi två resor. Vi besöker berömda landstigningsstränder, luftlandsättningsplatser och andra platser samt flera militärhistoriska museer. Vi besöker de närmast kultförklarade platserna Sainte-Mère-Église, Arromanches (platsen för en av de konstgjorda hamnarna), Pegasus Bridge i Bénouville och de tyska batterierna vid Longues. På programmet finns också ett besök i museet i Bayeux med den världsberömda sjuttio meter långa Bayeuxtapeten, som skildrar Vilhelm Erövrarens invasion av England 1066.

 

 
Se världen och träffa dina kamrater. Medlemmar samlade vid Mont Ormel, Normandie, under resa 2011. Foto: Karl Arne Iderot.

 

 

Belgien och Frankrike 1–5/9 2014

 


Första världskriget. Tungt brittiskt artilleri skulle bereda vägen för det stora anfallet vid Somme 1916.

År 2014 är det etthundra år sedan första världskriget utbröt i slutet av juli 1914. Detta kommer också att högtidlighållas i olika sammanhang. Under vår resa kommer vi att besöka en del av första världskrigets slagfält och en del olika minnesmärken från kriget. Besök i några krigsmuseer står på programmet. Vi bekantar oss även med Belgiens och Nordfrankrikes allmänna historia och kultur. Resan kommer att avslutas med några timmars vistelse i Bryssel för till exempel museibesök. Den shoppingsugne hinner också handla en del innan vi sent på eftermiddagen reser tillbaka till Stockholm.

Mer info om resan och bokningslänk kommer snart!

 

Blåst på medlemsdagen

Massor av modiga medlemmar trotsade vädrets makter och tog sig till SMB militärhistorisk dag på beredskapsmuseet i Djuramossa den 17 maj.

Inte mindre än två hagelskurar fick den modiga skaran medlemmar att huka sig över ärtsoppan. Ömsom sken solen ömsom drog mörka moln fram över himlen. Ändå tycks humöret varit på topp när man kunde fynda bland lite lätt lagerskadade böcker, käka korv och ärtsoppa, titta på karolinerexercis och höra motorn från Strv m/42 vråla på fältet, titta på vapenutställning, lyssna på föredag. Bland så mycket annat.

 


Medlemsdagen närmar sig, den karolinska kanonen är laddad och klar.

 

Det misstänkt dåliga vädret till trots, redan vid öppningsdags ringlade sig kön av medlemmar och andra besökare väldigt lång. Det dröjde inte länge förrän hela beredskapsmuseet var fullt till bredden.

 


Det gällde att hålla i hatten. Vädret pendlade mellan varm sol, hård blåst och till och med hagelskurar.

 

SMB:s boktält låg precis vid insläppet och drog folks uppmärksamhet till sig.

 

SMB har ju numera en mycket varierad utgivning av militärhistoriska böcker. Östfronten under andra världskriget var som vanligt mycket populärt, men också stormaktstid och marin litteratur.

 

 

Caroline och Louise från medlemsservice i Skurup står i insläppet och kniper biljetter.

 

 

Den omsorgsfullt renoverade Stridsvagn m/42 visade upp sig med bravur.

 

 

Notera den mörka himlen.

 

 

Intresset för vapenutställningen gick det inte att ta miste på.

 

 

Av de svällande bokkassarna att döma så var möjligheten att köpa lätt lagerskadade böcker ett mycket uppskattat inslag i familjedagen. 

 

 

Beredskapsmuseets eldsjäl Johan Andrée under förevisning.

 

 

Under dagarna 9 till och med 12 maj deltog cirka 40-talet SMB-medlemmar i SMB:s resa till Riga med omnejd. Undertecknad hade förmånen och nöjet att vara reseledare och guide, med god hjälp av min fru Ingegerd.

 


Briefing på skjutfältet, Adazi Military camp. Foto: Gunnar Sillén.

 

Särskilt inbjudna

Ett antal av oss medlemmar som varit med i SMB länge och därtill är goda beställare, hade fått en särskilt inbjudan att delta i resan. Det har sagts förut och tål att sägas igen, det ska löna sig att vara medlem i SMB!

 

 


Det vackra Black Heads House vid Riga rådhustorg (ordenshus för ett köpmannagille). Foto: Gunnar Sillén.

 

Båtresa följt av ambassadbesök

Efter sjutton timmar på havet anlände vi Riga tidtabellsenligt kl. 11.00 på fredagsförmiddagen. Ilastning i inhyrd buss och färd till Sveriges ambassad i Riga. Här möttes vi av försvarsattaché Magnus G Lundgren, som på intressant och föredömligt sätt visade ambassadens officiella del. Vi fick bland annat veta att den jättestora mattan i ett av mottagningsrummen hade tillhört Hermann Göring.

 


Försvarsattaché Magnus G Lundgren informerar inför besök på ambassaden i Riga. Foto: Bengt Andersson.

 

Militär inryckning

Sedan bar det av till Adazi Military Training camp, lettiska arméns utbildningscenter som ligger cirka 2,5 mil utanför Riga centrum. På resan dit orienterade försvarsattaché Lundgren oss om Lettlands försvar.

Efter förenklad inryckning placerades vi i en stor samlingssal (under sovjettiden biograf) och fick en ordentlig och väl förberedd genomgång av hur detta f.d. sovjetiska stridsvagnsregemente med mera nu används och hur det tidigare användes. Tillhörande och intilliggande skjutfält är så stort och så välrenommerat att andra länder söker sig dit för att kunna öva och skjuta skarpt.

 


Briefing på skjutfältet, Adazi Miltary training Camp. Foto: Bengt Andersson

 

 

Militär utspisning och skjutfältsbesök

Efter denna genomgång var det dags för utspisning i ”Soldiers Club” som ligger i direkt anslutning till den jättelika soldatmatsalen. God mat i stora portioner, mättande vilken krigare som helst.

Sedan uppsittning i bussen och transport ut på skjutfältet där vi fick se en tämligen nybyggd och mycket tekniskt avancerad skjutbana för både kort- och långhåll. Nästa stopp vid en camp training area (sponsrad av USA) där det tränas inför internationella insatser och operationer. Därefter, till min förvåning, rakt in i en pågående skjutövning och vad skådar mitt norra öga om inte ett antal svenska granatgevär! Våra guider här var två trevliga soldater (Lettland har ett yrkesförsvar numera) och det var nog så att de fixade oss förbi de utsatta vakterna för att vi skulle få se ”något skarpt”. Uppskattat! Än mer uppskattat att försvarsattaché Lundgren avsatte hela dagen för att vara med oss!

 

 

Gruppen lämnar Sveriges ambassad i Riga efter visning. Foto: Bengt Andersson.

 

 

Mot Riga och stadsvandring

Nu vände vi kosan mot Riga och vårt hotell (Radisson blu) och vi tog vägen över Lilaste, ett samhälle som under sovjettiden var platsen för en då hemlig kärnvapenmissilbas. Jag tror att fler än jag kände historiens vingslag där. Efter incheckning och kort andhämtning, promenad till och igenom Rigas gamla stad med stopp vid platser med svenskanknytning.

 

 

Framför Riga rådhus i Gamla stan. Foto: Gunnar Sillén.

 

 

Middag med musik och föredrag

Milsvidd utsikt från tornet i Turaida borg, vid Sigulda, cirka 4,5 mil från Riga.
Foto: Gunnar Sillén.

Vandringen ledde oss fram till Club Hamlet, en blues- och nattklubb där vi bjöds middag i form av lettisk plockmat med tillhörande lämpliga drycker. I samband med middagen underhöll oss musikerna Kristine Paula (flygel) och Liene Denisjuka (flöjt) på ett bejublat sätt.

Efter måltiden tog Rear Admiral (Retired) Andrejs Mezmalis vid och höll ett föredrag om Lettland under sovjetisk ockupation. Mezmalis blev i samband med den återvunna friheten 1991 ombedd att återvända hem från USA för att bland annat vara rådgivare åt Lettlands utrikesminister i militära angelägenheter.

Att höra denna historiebeskrivning om ett land i ockupation, från en person som tvingats fly sitt land, återkommande efter cirka 45 år i landsflykt, och då rakt in i landets högsta militära ledning, gav en förståelse som inte kan bibringas på bättre sätt.

 

 

Hemlig bunker

På tidig lördag morgon bar det av igen och nu till ett samhälle cirka 7 mil utanför Riga, Ligatne.

Här byggdes i början av 1980-talt en bunker som i händelse av kärnvapenkrig skulle hysa landets politiska ledning med uppgift att styra landet därifrån. Bunkern ligger nedgrävd nio meter under marken, rakt under ett sanatorium vilket utgjorde maskering för bunkern. Anläggning blev allmänt känd först 2003 och är nu ett populärt utflyktsmål för letter och turister från hela världen.

Därpå besök på Turaida borg med svenskanknytning och sedan lunch innan återresa mot Riga och färjan till Stockholm.

 

 

Inifrån den hemliga bunkern i Ligatne, crika 7 mil utanför Riga och nio meter ner i underjorden, telefon för bara inkommande samtal. Foto: Caitlin Mooney.

 

 

Tredje gången gillt för denna resa blir det 2014! 

Av de 150 SMB:are som reste till Peking i november möttes de första av en extrem kyla och ett rejält snöoväder. I Peking rådde det kaos på vägarna, många kineser fick överge bilarna på huvudstadens 6 ringvägar. Många flyg ställdes in och det rapporterades om kollapsade hustak.

Till en början rådde en viss oro om resan verkligen skulle kunna genomföras, men farhågorna visade sig vara totalt överdrivna. Resenärerna bevisade tesen att om man gillar militärhistoria så är man inte rädd för lite strapatser och dåligt väder.

 

Fyra glada och strålande SMB-damer på kinesiska muren iförda nya och varma dunjackor.Hur påverkade vädereländet SMB:resenärerna? Inte alls, humöret var hela tiden på topp. Många hade endast tagit med höstkläder så första anhalten blev att shoppa varma vinterkläder. Många gjorde riktiga klipp. Jackor som kostar skjortan hemma inhandlades för spottstyvrar. Det var många SMB:are som fick blodad tand i prutningens ädla konst. Det uppstod en inbördes tävling och vinnaren lyckades pruta ner det ursprungliga priset med hela 90 %. Sedan blev det en hejdlös shopping under resterande delen av resan. Det var många som säkrade årets julklappar. Bland fynden kan kläder, kosmetik och teknikprylar nämnas. Helt otroligt!


Det blev även att se Förbjudna staden och Himmelska fridens torg i yrande snö. SMB:arna följde talrika kinesers exempel och inhandlade paraplyer för att hålla borta den tunga, blöta och dalande snön.


Tuffare än Obama!

En höjdpunkt var att bestiga kinesiska muren i snöoväder. Trots att det var kallt, blåsigt och isigt stretad alla på och kom till sist upp på muren. Sedan var det några våghalsar som passade på att åka kana nerför isen i sina nyinköpta dunjackor. En rolig detalj var att det spelades kinesisk meditativ musik i högtalare längs hela muren.

USA:s president Barack Obama var på besök i Kina samtidigt, men han var inte lika tuff som SMB:arna. Han valde att bestiga muren på ett lättare ställe och där hade han inte heller någon snö att kämpa mot.

 

De kinesiska barnen vet hur man gör en riktig snögubbe!


 

SMB träffade jättepandan på zoo

SMB:arna hälsade även på en av de mer kända invånarna i Kina, jättepandan. Trots sitt namn var det många av resenärerna som blev imponerade av hans storlek. Han tog snovädret med ro och mumsade på bambublad.

 

På zoo fick SMB stifta bekantskap med jättepandan. Han tog snöovädret med ro.Massor av god mat!

Det traditionella kinesiska köket hade massor att erbjuda. De flesta måltider ingick i priset och resenärerna fick många trevliga kulinariska upplevelser. Många blev förvånade eftersom maten inte smakade som den gjorde hemma på deras lokala Kina-restaurang. Självklart inte! Den äkta varan är helt annorlunda och smakar betydligt bättre.

Sammanfattningsvis blev resan en fullständig succé. Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder och varma kläder till en billig penning i Peking. Oavsett vädret har samtliga av SMB:s resor till Peking varit väldigt lyckade! Varför? Följ med nästa gång så får du se!

 

SMB:s expertguide Anders Lennartsson såg till att SMB-resenärerna
fick en fantastisk resa!

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!