Med Pennan ut i världen 2017

Vilken militärhistorisk resa vill du följa med på 2017?
I slutet av november kommer våra reseerbjudanden för år 2017 här på webbsidan. Håll utkik och anmäl dig sedan snabbt för den resa du vill fara med på. Våra resor blir alltid fort fulltecknade.

 

Tyska soldater öppnar en gränsbom mot Polen.

Tyska soldater öppnar en gränsbom mot Polen tidigt den 1 september 1939. Andra världskriget har börjat!

 

Kommande resor under 2017

Klicka på den resa du vill veta mer om:

 

 


 

 

 

 

 

Israel 26 mars – 2 april, 2017: Mellanösternkrisens långa historia

 

  • Pris (del i dubbelrum): 26 995:-
  • Enkelrumstillägg: 5 255:-

 

BOKA NU!

 

Krisen som aldrig tar slut?

Israelisk postering i väntan under Sexdagarskriget 1967.

Israelisk postering i väntan under Sexdagarskriget 1967.

 

Resan ägnas ett studium av Israels krig med den arabiska omvärlden: Självständighetskriget 1948, kriget mot Egypten 1956 (Suezkrisen), 6-dagarskriget 1967 och Yom Kippurkriget 1973 men även en del om Israels och mellanösterns historia och kultur. Mellanösternkrisen verkar aldrig ta slut. Vi besöker bland annat Bersheba där ett av första världskrigets mest lyckade kavallerianfall genomfördes, platsen för slaget vid Latrun 1948 under självständighetskriget samt några platser som är förknippade med krigen 1967 och 1973. Vi kommer även att få träffa Sveriges försvarsattaché i Israel som kommer att ge oss initierad information om Israels militära resurser och Mellanösternkrisen.

 

Marco Smedberg är vår uppskattade och kunnige expertguide

Som expertguide och reseledare för vår Israelresa har jag engagerat Marco Smedberg. Han är en av de mest kunniga när det gäller Israel, dess historia, de uppmärksammade krig som utspelats där i modern tid. Marco är känd av många medlemmar för de militärhistoriska böcker vi genom åren kunnat erbjuda i Pennan & Svärdet.

Marco Smedberg är vår uppskattade och kunnige expertguide.

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Normandie 7 juni – 11 juni, 2017: Historiens största landstigning

 

  • Pris (del i dubbelrum): 13 990:-
  • Enkelrumstillägg: 1 350:-

 

BOKA NU!

 

D-dagen 6 juni 1944 lyckades!

En del av den första invasionsvågen vadar iland.

En del av den första invasionsvågen vadar iland på en av invasionsstränderna den 6 juni 1944. Tusentals kom inte längre än så här.

 

Den 6 juni 2017 är det 73 år sedan världens största invasion genomfördes på Normandiekusten under den berömda D-dagen. Tidigt på morgonen tog sig 160 000 västallierade soldater i land i den första landstigningsvågen. De följdes av ytterligare 10 000-tals soldater i våg efter våg. Även om många stupade blev denna gigantiska invasion en stor framgång. Vilseledningen av tyskarna hade lyckats över förväntan vilket gjorde att de ansåg att landstigningen i Normandie var en avledningsmanöver. Det var i Calais huvudinvasion väntades. Nu har du chansen att komma med på en militärhistorisk resa till Normandie 2017! Men boka dig snabbt!

 

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

Svensk expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna på våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri.

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Flandern 14 juni – 18 juni, 2017: Första världskrigets värsta slag

 

  • Pris (del i dubbelrum): 15 490:-
  • Enkelrumstillägg: 2 100:-

 

BOKA NU!

 

Passchendaele krävde enormt antal offer i onödan

En av de många krigskyrkogårdar som erinrar om det ofattbara antalet stupade i Passchendaeleslaget.

En av de många krigskyrkogårdar som erinrar om det ofattbara antalet stupade i Passchendaeleslaget.

 

År 2017 är det 100 år sedan det tredje slaget vid Ypres, eller Passchendaele som det också kallas, utspelade sig under perioden 31 juli 6 november 1917. Förlusterna var enorma: Britterna förlorade 245.000 man, fransmännen 8.000 och tyskarna 260.000. Slaget betraktades redan av samtiden som totalt meningslöst. Det inleddes med en stor offensiv den 31 juli som inte lyckades, offensiven återupptogs den 10 augusti och den 16 augusti men med små framsteg. I byn Passchendaele kulminerade striderna i detta slag och den 6 november 1917 erövrade kanadensarna det som var kvar av byn. Passchendale var praktiskt taget helt utplånat. Passchendaele är en av flera intressanta platser som vi besöker under denna resa.

 

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

Svensk expertguide som fått extatiska vitsord av deltagarna på våra tidigare Normandieresor. Peter Hagwall är Frankrikekännare som ägnat i stort sett hela sitt yrkesverksamma liv åt detta land. Hans största intresse är historia i alla dess former. Peter är också en Rommelkännare av rang och mycket intresserad av pansarkrigföring. Ett annat specialintresse är tungt järnvägsartilleri.

Peter Hagwall – uppskattad expertguide

 

BOKA NU!

 

 


 
 

 

 

Polen 23 augusti – 28 augusti, 2017: Svårt drabbat under andra världskriget

Pris: Ej prissatt ännu, uppgifter förväntas i slutet av november 2016. Först då är resan bokningsbar.

 

Hitlers första offer

Tyska soldater öppnar en gränsbom mellan Tyskland och Polen.

Tyska soldater öppnar en gränsbom mellan Tyskland och Polen tidigt den 1 september 1939.

 

Den 1 september 1939 startade det andra världskriget genom att Nazityskland anföll Polen. Den 17 september anföll Sovjetunionen österifrån och efter en dryg månad var polackerna besegrade. Den polska armén kämpade hårt och tappert och kriget tog därför något längre tid än vad tyskarna hade räknat med. Polackerna kunde inte i längden motstå den nya tyska krigföringen med pansar, infanteri och flygvapen i nära samverkan. Polen delades och Tyskland och Sovjetunionen ockuperade var sin del av landet. Polen utsattes för en mycket hårdhänt ockupation. Tyskland genomförde förföljelser och utrotning av judarna i sin del av landet. Några av de mest beryktade koncentrations- och utrotningslägren anlades i Polen. Under vår resa kommer vi att besöka flera av de platser som blev kända under det tyska fälttåget.

 

Tomasz Oczkowski – kunnig expertguide

Tomasz är en uppskattad och erfaren svensktalande polack som arbetat som guide sedan 1990-talet, både för polacker som besöker Sverige och svenskar som besöker Polen. Tomasz är ingen vapen-specialist men har en djup kännedom om historia och har vid flertal tillfällen besökt platser såsom koncentrationslägren i Stutthof, Majdanek och Auschwitz, Wolfsschanze, Lodz ghetto, raketforsk-ningsanläggningen i Leba, nitroglycerinfabriken i Bydgoszcz etc. Tomasz kan även berätta om sin egen familjs historia – hans morfar och mor var fångar i koncentrationsläger.

Tomasz Oczkowski

 

 


 

 

 

Nord-Sydkorea 10 september – 23 september, 2017: Det hemlighetsfulla landet

 

  • Pris (del i dubbelrum): 45 475:-
  • Enkelrumstillägg: 6 975:-

 

BOKA NU!

 

Koreakriget 1951-1953 och dagens Koreahalvö

Här skrevs stilleståndsavtalet under 1953. Demarkationslinjen går rakt igenom rummet!

Några P&S-medlemmar som deltog i en tidigare Nordkorearesa, tillsammans med en annan resegrupp, vid ett besök i det ”Blå Huset”. Det ligger i den demilitariserade zonen vid den berömda 38:e breddgraden. Här skrevs stilleståndsavtalet under 1953. Demarkationslinjen går rakt igenom rummet!

 

Vilket land är i dag ett av de mest stängda i världen?  Ett land som betraktar alla andra länder i sin omgivning som potentiella fiender och därför avsätter enorma resurser på militära rustningar?  Det är Nordkorea. Under de senaste åren har Nordkorea blivit enormt uppmärksammat när den nye ledaren Kim Jong Un på olika sätt hotat USA. Allvar eller ett spel ”för gallerierna” med främst inrikespolitiska syften? Det blir spännande att få reda på mer om hur ett nordkoreanska kommunistiska systemet fungerar. Och vi gör en tur in i Sydkorea och får se en del av Nordkorea från andra hållet och de stora skillnaderna mellan länderna.

 

Stefan Wennerholm – vår kunnige expertguide

Så sent som 2013 ledde han Pennan & Svärdets militärhistoriska resa till Vietnam och Pennan & Svärdets expedition till Tibet och resan till Nordkorea 2014. Ursprungligen har Stefan en magisterexamen i Östasienkunskap och kinesiska från Stockholms universitet. Han har även studerat kinesiska vid Pekings universitet och Yunnans universitet i Kunming. Han har lett ett mycket stort antal kvalificerade resor till Kinas alla hörn och övriga delar av Asien. Stefan är bosatt i Göteborg och Peking.

Stefan Wennerholm är vår uppskattade och kunnige expertguide.

 

BOKA NU!

 

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT! Lars Gyllenhaal är en välkänd militärhistorisk författare med ett särkilt intresse för pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid.

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!