Med sin djävulska iskyla, sin mångsidiga begåvning och sitt omättliga maktbegär hade Reinhard Heydrich ingen like i Tredje riket. När han dog av skador han ådrog sig vid ett attentat i Prag 1942 var Heydrich en av Nazitysklands mäktigaste män. Många drog en suck av lättnad, även ledande nazister. Heydrich hade utvecklat SS säkerhetstjänst till ett veritabelt maktinstrument och det var han som drog upp riktlinjerna för massmordet av judar.

I den inre cirkeln kring Hitler hade man 1941 börjat tala om Heydrich som den naturlige efterträdaren. ”Förr eller senare” skulle han bli Tysklands nye Führer. Hitler gjorde ingenting för att motverka dessa rykten. Tvärtom, när Heydrich blev ståthållare (i praktiken diktator) i protektoratet Böhmen-Mähren (Tjeckoslovakien) hösten 1941 var det på papperet ingen större befordran. Men det betydde att Heydrich rapporterade till Hitler personligen utan att behöva gå omvägen via sin och SS chef Heinrich Himmler. Heydrich förberedde sig för rollen bland annat genom att delta i angreppet mot Norge och striderna i Polen. Hans makt låg dock i utvecklingen av Tredje riket som polisstat – där han själv var spindeln i dess mitt.

De flesta av Tredje rikets ledare byggde sina karriärer på en blandning av hänsynslöshet, mod och tur. Heydrich var inte en av dem. Han var ingen spelare som bara hade råkat ge sig in i politiken. Han var en beräknande man och för honom handlade inte makt om att låta slumpen avgöra, utan det var ett tekniskt problem som gick att lösa på ett rationellt sätt. Som chef för hemliga polisen kom Heydrich så småningom att känna till allt om alla. Han visste det mesta om Joseph Goebbels trassliga privata affärer, om alla skandaler kring narkomanen och mutkolven Hermann Göring och om Alfred Rosenbergs brev till sin judiska älskarinna. Sakta men säkert flyttade han fram sina positioner – omärkligt för de flesta och framför allt för dem som stod i hans väg. Så plötsligt var han där, i topp, formellt som Himmlers andreman. Det var Heydrich som gjorde dödslistorna inför de långa knivarnas natt 1934, när SS mördade ledningen för SA. Svante Löfgrens biografi visar att Heydrich hade sitt finger med i det mesta. När Hitler invaderade Polen 1939 föregicks invasionen av ett iscensatt angrepp av polackermot en tysk radiostation. Allt var ett skådespel signerat Reinhard Heydrich. Han byggde även upp koncentrationslägersystemet och formerade de första dödspatrullerna som följde i tyskarnasspår under operation Barbarossa. Det är Heydrich här och Heydrich där – ingen trevlig person att lära känna, men nödvändig om man skall förstå Tredje rikets uppbyggnad och historia.Heydrich – förintaren


Reinhard Heydrich tog troligen emot uppdraget att verkställa utrotningen av Europas judar med blandade känslor. Till sin medarbetare Schellenberg sade Heydrich att det var ”rent vansinne att ha åstadkommit detta judiska problem”. Icke desto mindre satte han med kraft igång med att skapa det administrativa maskineri som krävdes för att med ett minimum av uppmärksamhet fysiskt utrota miljontals människor.


Heydrichs kista paraderas på Karlsbron i centrala Prag. Attentatet ledde till en massiv vedergällning. I månadens förmånsbok läser vi om hela händelseförloppet: attentatsmännen, planerna, attacken, jakten och den fasansfulla hämnden.


Han förstod att folkmord var en kriminell aktivitet och inget som skulle basuneras ut på gator och torg. Heydrich var själv upphovsman till den vilseledande och byråkratiskaterminologi som skulle maskera Förintelsen.Särskild tillfredsställelse måste det ha berett honom att de judiska sammanslutningarna på lokal nivå själva fick organisera sin egen undergång. Från tidig ungdom ville Heydrich vara bäst på allt: som Förintelsens arkitekt visade han sig som djävulens allra mest trogne och effektive hantlangare.Heydrich – krigaren


Göring hade ju övertagit von Richthofens ”flygande cirkus” under första världskriget och blivit ett av Tysklands mest kända flygaräss. Nu ville även Heydrich göra sig ett namn vid fronten. Hur skulle man annars kunna göra karriär i kretsen kring Hitler? Heydrich deltog både i fälttåget mot Norge och under striderna i Polen. I en extra artikel på SMB:s hemsida skriver Christer Bergström initierat om Heydrich tid i Luftwaffe. Läs artikeln här!Heydrich – hallicken


Idén att använda den beryktade bordellen Salong Kitty i Berlin för spioneri kom från Heydrich personligen. Bordellmamman fick välja mellan att driva verksamheten vidare i säkerhetstjänstens regi eller skickas till koncentrationsläger! Tjugo av Berlins prostituerade fick gå igenom en sju veckor lång utbildning (vilket inkluderade indoktrinering och spionage). I mars 1940 satte verksamheten  igång med kunder som SS-general Sepp Dietrich, propagandaminister Joseph Goebbels och den italienske utrikesministern greve Ciano. Heydrich gjorde själv flera studiebesök, men såg då till att mikrofonerna var avstängda. Verksamheten pågick till sommaren 1942 – med gott resultat.

Heydrich och Canaris

Den tyska krigsmaktens underrättelsetjänst, Abwehr, hade svårt att komma överens med den nya framväxande av Heydrich ledda säkerhetstjänsten (Sicherheitsdienst, SD) inom SS . Krigsmaktens ledning kom fram till att det bottnade i samarbetssvårigheter mellan de två cheferna, så en ny chef för Abwehr utsågs. Valet föll på Wilhelm Canaris, som var bekant med Heydrich sedan hans tid i marinen.

Canaris och Heydrich hade en konkurrenssituation, men deras familjer umgicks privat och de bodde grannar i Berlin. Det var rena familjeidyllen där Heydrich och fru Canaris spelade violin tillsammans, medan Canaris satte på sig kockmössan och lagade mat till familjerna. I kulisserna pågick dock betydligt otrevligare saker. Canaris var en dubbelnatur: både motståndare och anhängare till regimen. Canaris var antikommunist, samtidigt som han räddade judar från Förintelsen. Han såg till att Franco i Spanien fick tyskt stöd under spanska inbördeskriget.

Canaris hade arbetat som spion, så måhända njöt han av dubbelspelet med Heydrich – att hålla koll på Tredje rikets farligaste man. Inom Abwehr fanns flera som arbetade för den tyska motståndsrörelsen mot Hitler och efter attentatet mot Hitler den 20 juli 1944 kom Canaris att arresteras. Han avrättades den 9 april 1945.

 

 


 

Heydrich – falskmyntaren


Fyrtio miljarder kronor! Så mycket falska pundsedlar (i 2011 års penningvärde) tillverkades i koncentrationslägren för att både finansiera den tyska krigföringen och för att destabilisera den brittiska valutan. Britterna fick tidigt kännedom om Heydrichs planer, men insåg aldrig deras omfång. Under 1943 började det så dyka upp pundsedlar med identiska serienummer, sedlar som enligt Bank of Englands register hade kasserats. Det gick emellertid inte att se att de var förfalskade, så det hela slutade med att Bank of England fick dra tillbaka alla sedlar med högre valörer och byta ut dem mot nya modeller. Även från graven spelade Heydrich de allierade ett sista spratt.Attentatet mot Heydrich

 

 

SOE-agenterna som slog till mot Heydrich var väl medvetna om farorna, och att ockupanterna skulle ta ut sin hämnd på oskyldiga civila. Vilka var de? Svante Löfgren kartlägger hela operation Anthropoid i boken Heydrich. Slaktaren från Prag.

Heydrich hade sedan september 1941varit ställföreträdande riksprotektor för Böhmen-Mähren och fanns i Prag en stor del av tiden. Han styrde den tjeckiska provinsen med hårda nypor: massgripanden och avrättningar blev vardag för tjeckerna. Den 27 maj 1942 slog brittiska agenter till mot Heydrich när han med chaufför färdades i öppen bil i Prag. Attentatsmännen var bördiga från Tjeckoslovakien, men hade varit i exil sedan Hitler erövrade Tjeckoslovakien i mars 1939. De var veteraner från strider i Frankrike 1940, där en av dem hade fått den franska medaljen Croix de Guerre. Båda talade dessutom tyska och var med i den tjeckoslovakiska brigaden i Storbritannien innan de valdes ut för uppdraget.


Heydrich sårades svårt i attentatet och avled några dagar senare. Svante Löfgren lyckades under ett besök i Tjeckoslovakien träffa agenternas kontaktman som blev ögonvittne till attentatet, även om han inte deltog i själva aktionen. Han hade klarat sig från den tyska vedergällningen och jakten på skyldiga som drog fram över Böhmen- Mähren. Den tyska hämnden blev hård: samhällena Lidice och Ležáky utplånades. Heydrichs änka fick efter kriget änkepension av Västtyskland, eftersom Heydrich ansågs ha dödats i en militär operation.

 

"Jag vill bara med några få ord säga allt om den avlidne: Han var en av de främsta nationalsocialisterna, en av de främsta väktarna av tanken på det stortyska riket, den vaksammaste i kampen mot rikets fiender. Han föll som en martyr i kampen för rikets fortbestånd."


Adolf Hitler talar vid Heydrichs kista

 

 

Månadens förmånsbok!

Svante Löfgren
HEYDRICH, Slaktaren från Prag
190 s., 14 x 21,5, rikt ill. i sv/v., kartor, inb., hård pärm 

 

 

 

 

 

 

Svante Löfgren, före detta utrikeskorrespondent på Expressen och Svenska Dagbladet och författare till månadens förmånsbok


 

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!