Division Nordland 

Skandinaviska SS-frivilliga i strid

 

För första gången skildras i en bok på svenska den fascinerande historien om Himmlers favoritförband i Waffen-SS: III SS-pansarkåren med dess svenska, norska och danska krigsfrivilliga. Som ett politiskt och militärt elitförband i Waffen-SS stred denna pansarkår i Ingermanlands sumpmarker, vid den historiska staden Narva, i Kurlands skyttegravar, på Pommerns slätter, vid Oder och under slutstriden om Berlin 1945.

Vårt nästa motståndsnäste i Berlin blev ett väldigt fabrikskomplex, krönt med de för oss svenskar välkända initialerna ASEA i jättedimensioner. Det blev en fästning som länge höll de anstormande ryssarna tillbaka. Deras förluster var gräsliga, för vi kunde beskjuta dem ur alla möjliga vinklar tack vare fabriksbyggnadens placering. Då satte de in grovt artilleri! Det sjöng och dundrade runt omkring oss och av lufttrycket kastades vi halvt bedövade hit och dit mellan väggarna. De försvarare som dödades av nedstörtande väggar, tak och bjälkar var fler än de som träffades direkt eller av splitter. Det blev outhärdligt att stanna kvar i detta inferno av virvlande sten, järnskrot och slappa blodiga kroppsdelar i en luft som var omöjlig att andas, fylld av kalkdamm och krutgaser. Åter slog vi oss ut med döden hårsmånen efter oss.

När Tredje riket gick under i en storm av järn och eld från Röda armén fanns i april 1945 en handfull överlevande svenskar ur SS-pansargrenadjärdivision Nordland bland försvararna av Hitlers rikskansli i Berlin. De preussiska kungarnas huvudstad, men även nazistregimens tilltänkta ”storgermanska” Metropolis, var i april 1945 en svårt sargad stad. Tredje rikets territorium hade krympt så drastiskt att de slagfärdiga berlinarna skämtade om att Hitler numera kunde ta spårvagnen mellan öst- och västfronten. Men hur hamnade svenska och andra skandinaviska SS-frivilliga i apokalypsens Berlin i april 1945? Om detta berättar utförligt boken om Division Nordlands historia 1943–1945.

I samband med lanseringen av förmånsboken presenterar vi en helt egen sajt, tillägnad ämnet. Du kan där ta del av artiklar om Division Nordland, specialskrivna av Lennart Westberg och Martin Månsson. Du kan även bläddra i förmånsboken, ta del av bildspel och se journalfilmer med anknytning till Division Nordland.

Klicka här för att gå till sidan!

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!