Det stupade fler amerikanska soldater på inbördeskrigets dammiga slagfält än i Europa och Stillahavsområdet under andra världskriget. Faktum är att antalet stupade under åren krigsåren 1861– 1865 överstiger det sammanlagda antalet stupade amerikaner i första världskriget, andra världskriget och Vietnamkriget. Konflikten har kallats ett nationellt trauma. Såren är läkta, men ärren består.

Det var egentligen två olika samhällen som samlats under ett tak. Slavdrivarna i Söder drömde om ett stort imperium baserat på slavekonomi, medan industrialiseringen tagit fart i Nord. Där ville man med järnväg och moderna metoder bygga ett stort kapitalistiskt Amerika. 1861 kom kraschen. Sydstaterna gick ur unionen och inbördeskriget var ett faktum.
Många av de fenomen vi normalt förknippar med 1900-talets krig introducerades i krigföringen redan under amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Kulsprutor, landminor, pansarklädda örlogsfartyg, torpeder, ubåtar och fälttelegrafi, för att nämna några exempel. Lägg därtill att man kämpade om kontrollen över järnvägsnätet, grävde skyttegravar, ställde om hela industrin till vapentillverkning, ödelade fiendens försörjningsområden och ställde krav på ovillkorlig kapitulation.

Amerikanska inbördeskriget var sannerligen det första moderna kriget, och gav en obehaglig försmak av vad som väntade kommande generationer i Flandern, vid Ypres, Marne och Mons.

 Ännu en av Alexander Gardners bilder från Antietam. Konfedererade upplagda inför begravning. Sådana här scener skakade betraktaren.

 

Kameran utvecklades under inbördeskriget. Inledningsvis utgjorde döda bättre fotoobjekt en levande, helt enkelt för att de låg still.

 

Tack vare att hela kriget systematiskt dokumenterades, både fotografiskt och genom detaljerade tidningsreportage, finns idag ett brett arkiv av bilder och illustrationer vilket ligger till grund för den generösa bildmängden i månadens alternativa förmånsbok, Den bittra fejden.

Se videoklipp!

Storslagna – och nyinspelade – stridsscener från Gettysburg.

 

 

 

 

 

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!