Svensk industri har gått hand i hand med försvaret. Inte minst alliansfriheten krävde svenska lösningar på svenska problem. En av de industrier som länge har försett försvarsmakten med fordon av varierande slag är Volvo. Det här är en bok som bär en svag doft av bensin och innehåller många goda minnen.

 

Krigsförbandsövning! Sedvanlig väntan på mat ute i skogen vid en bataljons-, kompani- eller plutonsstab, vad dyker upp om inte en eller ett par Volvo Duetter lastade med kantinermed varm mat för ”omedelbart utspisande”?
De allra flesta av oss som i dag är i vuxen ålder har alldeles säkert många egna minnen av Volvo, dess fordon och eller motorer. För många av oss var säkert den första egna bilen en Volvo, kanske en PV eller en Amazon. För de av oss som har gjort lumpen från 1940-talet och framåt var med stor säkerhet det första fordon vi stötte på i det militära av märket Volvo. Kanske var det en PV 51 eller som den hette RAPBIL 101, kanske en PTGBIL 915, en LTGBIL 912 eller en PLTGBIL 903 – eller kanske ett av de cirka 2 300 exemplaren av BV 202 som tillverkades? Ja, uppräkningen kunde fortsätta ett bra tag till.
Detta visar på ett synnerligen långt förhållande mellan Volvo och det svenska försvaret. I den bok som här presenteras får vi lära känna hela historien om Volvos omfattande militärfordonsverksamhet.

beprövad civil teknik i militär stöpning

Volvo varit likvärdigt med Försvarsmaktens hjul och bandburna fordon. Vem minns inte transportbilarna TG11, TG13 eller TG20? Volvodroskan i militär stukning – Suggan! Eller KP-bilarna och de olika varianterna av Valpen? Boken Volvo i uniform är en kavalkad i ord och bild om alla de Volvofordon som har tjänstgjort i den svenska försvarsmakten under nästan etthundra års tid. Inte nog med det: Volvo har svarat för så mycket mer: man har tagit fram motorer till hjulfordon och bandvagnar och man har tillverkat nästan alla flygmotorer till flygvapnets stridsflygplan.

 Archer är ett slutet, självförsörjande och splitterskyddat artillerisystem med hög operativ rörlighet. Med den GSP-styrda granaten EXCALIBUR – som fick sin stridsmässiga debut i Afghanistan i den amerikanska armén 25 februari 2008 – har precisionen ökats avsevärt.

FOTO: VOLVO/BOFORSTerrängbil m/42 tjänstgjorde länge inom det svenska försvaret,
senast på Gotland. Efter avslutad tjänst överlämnades
flera KP-bilar till de baltiska staterna.

FOTO: LASSE SJÖGREN

 

Pansarbilar

Under beredskapen hade Volvo tre pansarbilar igång: dels den gamla Pansarbil m/31 (som även fanns med chassi från Chevrolet), den av Landsverk konstruerade, men av Volvo-Penta i Skövde byggda, Pansarbil m/39–40 samt den närmast nog outslitliga Terrängbil m/42 som byggdes av Scania (SKP) och Volvo (VKP) i olika serier och med små skillnader i utseende.
    Volvo pansarbuss!? Javisst – givetvis har Volvo tagit fram bussar för oroliga hörn i världen. Volvo i uniform bjuder på många oväntade rön och är ett måste i alla teknikintresserades hyllor!

TVA och TVB-prototyperna var ett sett att försöka skapa oöverträffad framkomlighet i terräng för hjulfordon. TerrängVagn A presenterades före krigsutbrottet 1939 men blev ej föremål för anskaffning.

 

Märkliga fakta

Volvo i uniform är sprängfylld av fakta om alla bilar och deras olika varianter. Vi möter artilleriets, trängens, arméns och flygvapnets olika fordon – men också brandförsvarets fordon samt bussar och ambulanser. Författaren har verkligen fått en unik inblick i Volvos utveckling och framtagning av militära fordon, även de som aldrig kom till serieproduktion.

En märklig sak som också belyser svårigheten att träffa rätt på marknaden är då den ansvarige militärfordonsutvecklaren på bolaget försökte få ledningen intresserad av en terränggående, fyrhjulsdriven Volvo 245 utan att lyckas. ”Marknaden var inte mogen!” Volvo = jag rullar, och så har det rullat på och på och på…

  


 
  

Undermeny

Ej medlem ännu?

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!