SH 89

 

Motor: 2 st Garret TPE331- IOR- 511C (2 x 900 hk)
Besättning: 5
Längd:
16,20 m
Spännvidd:
20,40 m
Höjd:
6,30 m
Max startvikt:
7 700 kg
Toppfart: 310 km/h
Beväpning: -
Antal i tjänst: 1
Reg. nr: 89001
Förband: Marinen


CASA C-212-300 Aviocar

Under 1985 fick FMV/Prov (tidigare FC) uppdraget att genomföra utprovning av lämpliga flygplantyper, som kunde ersätta marinens TP 87. Det nya flygplanet skulle användas för havsövervakning, transporter och ubåtsspaning. För att rymma en omfattande spaningsutrustning krävdes ett större flygplan, som dessutom hade längre räckvidd än den tidigare använda TP 87 (Cessna 404 Titan). Samtidigt som utvärderingen för marinens räkning undersöktes även möjligheten till samordning med en anskaffning till kustbevakningen. Arbetet resulterade så småningom i anskaffning av den spanska CASA C-212 i ett exemplar till marinen och efter hand tre exemplar till kustbevakningen.

CASA 212 Aviocar är ett tvåmotorigt högvingat turbopropflygplan som flög första gången den 26 mars 1971. Det har därefter tillverkats och levererats i omkring 500 exemplar varav hälften i militärt utförande.

Den 3 juli 1986 levererades marinens CA-212 till Bromma. Flygplanet försågs därefter med en omfattande elektronisk utrustning som bestod av en nosmonterad radar med 270 graders sektor, FLIR (Forward Looking Infra Red) och hydrofonbojsystem. Operatörer för spaningsutrustningen utgörs av personal från marinen och flygplanen flygs av förare från både flygvapnet och marinen.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!