S 9


 
Motor: Nohab My VI (600 hk)
Besättning: 2
Längd: 9,64 m
Spännvidd: 11,28 m
Höjd: 3,86 m
Max startvikt: 2 300 kg
Toppfart: 229 km/h
Beväpning: 2 st ksp m/22
Antal i tjänst: 6
Reg. nr: 401-406
Förband: F 2 ( Gotland), F 11, F 21Hawker Osprey

1934 blev den svenska marinens flygplankryssare Gotland klar. Redan den 14 mars 1933 beställdes fyra Hawker Osprey i Storbritannien. Flygplanen var en särskild marinversion av Hawker Hart (se även B 4) avsedd för katapultstart och försedda med Short-flottörer samt ett bakåt fällbart vingställ.

De svenska Osprey fick även Nohab-tillverkade My VI på 600 hk. Beteckningen på de nya marinspaningsplanen blev S 9H (H = hydroplan). Leveransen av de första fyra exemplaren ägde rum under november 1934. S 9 var ett tvåsitsigt dubbeldäckat spaningsplan med stafflade, fällbara vingar och utrustat med fästpunkter för katapultstart. Flygkroppen var helt uppbygd av en dukklädd stål- och duralrörskonstruktion. Nospartiet kring motorinstallationen var klädd med aluminiumplåtar. Vingarna var uppbyggda kring två balkar samt spryglar i furu och kryssfaner samt klädda med faner och impregnerad vingduk. För att underlätta förvaring och förflyttning ombord kunde vingarna fällas bakåt.

De första S 9 baserades ombord på Gotland från april 1935, som då var helt färdigutrustad som Sveriges första och enda flygplankryssare. I februari 1935 beställdes ytterligare två Hawker Osprey från England. Dessa levererades under 1936. S 9 fanns i aktiv tjänst vid F 2 och ombord på Gotland fram till 1942, då fartyget byggdes om till luftvärnskryssare.

S 9 kom fortsatt att göra tjänst fram till 1947 då det sista exemplaret såldes och civilregistrerades SE-AYR. Det användes därefter för bl.a. fisktransporter fram till ett haveri 1950! En S 9 användes även för målbogsering. Ett exemplar, monterat på hjulställ, flög från 1943 vid F 21 Luleå, som taktiskt fotospaningsplan. När flygplanet monterades med hjulställ användes även beteckningen S 9L.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!