SK 35CMotor: RM 6B (4 900 kp)
Besättning:
2
Längd:
15,207 m
Spännvidd:
9,420 m
Höjd:
3,869 m
Max startvikt:
10 089 kg
Toppfart:
2 200 km/h
Beväpning:
-
Antal i tjänst:
25
Reg. nr:
35801- 35825
Förband:
F 16, F 10

 

 

Saab 35C Draken

När det svenska flygvapnet skaffade de första readrivna flygplanen av typen de Havilland Vampire (J 28) 1946 fanns inga lämpliga tvåsitsiga jetdrivna skolflygplan. Förarna fick efter bästa förmåga lära in funktionen av alla instrument och reglage och teoretiskt söka lära in handhavandet av jetmotorn. Därefter kunde de första rullövningarna vidta innan det var dags för första start för ett flygpass. Det skulle dröja ytterligare sju år innan flygvapnet skaffade en tvåsitsig skol- och övningsversion av typen Vampire (J 28C).

När sedan den SAAB-konstruerade J 29 Tunnan kom i aktiv tjänst användes även J 28 för inskolning av jetpiloter inför inflygningen på Tunnan. Det fanns även planer på att konstruera och tillverka en tvåsitsig skol- och övningsversion av SAAB 29. Planerna skrinlades och utbildningen skedde i stället inledningsvis med flygplan 28C och J 28B.

När J 35A Draken kom i aktiv tjänst vid F 13 Norrköping år 1960 planerades redan för en tvåsitsig skol- och övningsversion. Draken ansågs så avancerad och aerodynamiskt speciell att en tvåsitsig SK 35 behövdes för inskolning av nya förare. Det skulle senare även visa sig att Drakens speciella stallegenskaper krävde särskild utbildning och där blev den tvåsistsiga skolversionen ovärderlig. Vid övningsmomenten som gällde att häva superstall användes speciellt utrustade SK 35C med en spinnfallskärm monterad ovan stjärtkonen. Eleven flyger i framsists medan läraren sitter i baksists. För att underlätta instruktörens sikt framåt finns ett periskop som ger fritt synfält framåt.

Totalt tillverkades SK 35C i 26 exemplar (35800-35825) där provflygplanet 35800 flög första gången den 30 december 1959. De tjugofem flygplan som sedan levererades till F 16 för det så kallande TIS (Typinflygningsskedet) utgjordes samtliga av ombyggda J 35A med kort stjärtkon. SK 35C fanns i tjänst vid F 16 1962-1985. Provplanet 35800 användes vid SAAB och Försökscentralen (FC) för bland annat olika robotprov.

Några kvarvarande SK 35C tjänstgjorde från 1986 vid F 10 under utbildning av 35-piloter för de svenska och österrikiska flygvapnen ända fram till 1998. De har därefter placerats på olika museer i Sverige och utlandet.


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!