Fpl 54Motor: Lycoming 0-360 A1A (180 hk)
Besättning:
2 + 2
Längd:
7,97 m
Spännvidd:
10,73 m
Höjd:
1,96 m
Max startvikt:
1 175 kg
Toppfart:
240 km/h
Beväpning:
-
Antal i tjänst:
2
Reg. nr:
54381, 54382
Förband:
Armén

 

Malmö Flygindustri MFI-10B Vipan

Projektering och konstruktionsarbetet kring ett nytt flygplan avsett att bli ett enmotorigt högvingat fyrsitsigt lätt och billigt flygplan enligt riktlinjer som uppgjorts av KSAK och försvarsstaben. Chefskonstruktör vid Malmö Flygindustri (tidigare AB Flygindustri) var ingenjör Ernst A Wohlberg (tidigare verksam vid tyska Focke Wulf) biträdd av MFI-chefen Rudolf Abelin och ingenjör Ove Dahlén.

Konstruktionen var i många stycken okonventionell. Hela flygplanet var byggt i sandwichkonstruktion enligt Honeycomb-principen. Genom att limma aluminiumplåtar med ett mellanliggande honungskakeformat skikt i tunn aluminium erhölls hög hållfasthet. Metoden har därefter blivit allmänt vedertagen i flygplansbygge för att undvika nitning och nitförband i stor utsträckning. Landstället tillverkades i skiktlimmad glasfiberarmerad plast vilket gav en naturlig fjädring.

Flygplanet betecknades först Fi-10 men ändrades snart till MFI-10 Vipan. Ett första provflygplan (c/n 01) var klart för provflygning under våren 1961 och fick civil registrering SE-CFI. Den svenska armén visade intresse för flygplanet och två exemplar beställdes redan 1960 för utprovning och utvärdering. Dessa skulle levereras 1962 men till följd av ställda krav på vissa modifieringar skedde inte den officiella leveransen förrän 1963. De av armén beställda flygplanen fick beteckningen MFI-10B där det första (c/n 02) flög första gången den 15 juni 1962 och det andra (c/n 03) flög första gången den 22 maj 1963. Flygplanen fick civil registrering SE-CPH respektive SE-CPI innan de överlämnades till armén och målades i militära färger och fick nummer 54001 och 54002 vilket ändrades till 54381 och 54382. Efter ett år i militär utprovning återlämnades båda flygplanen till tillverkaren och fick åter civil registrering.

MFI-10 tillverkades således endast i tre exemplar av vilka ett (54382) numera finns bevarat vid Flygvapenmuseum i Linköping.


 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!