Typ PA31


Motor: 2 st Lycoming TIO-540-A2C (2 x 310 hk)
Besättning:
2 + 4
Längd:
9,94 m
Spännvidd:
12,40 m
Höjd:
3,06 m
Max startvikt:
2 948 kg
Toppfart:
420 km/h
Beväpning:
-
Antal i tjänst:
8
Reg. nr:
SE-ITA, -ITB, -ITC, -ITD, -ITE, -ITS, -ITT, -ITU
Förband:
F 5 TFHS


Piper PA-31-310 Navajo

Den 30 september 1964 flög Piper det första exemplaret i en serie större affärsflygplan, även lämpligt för persontransporter på mindre matarlinjer. Flygplanet döptes till Navajo och levererades med olika instrument- och utrustningsalternativ. PA-31 är tillverkat helt i metall och har infällbart landställ. I kabinen finns plats för upp till åtta säten. Flygplanet kan utrustas för dubbelkommando och när det används för flygutbildning även med en omfattande navigeringsutrustning.

I samband med krympande försvarsanslag och stora avgångar från flygvapnet till civil flygverksamhet genomfördes efter regeringsdirektiv 1983 en utredning hur militär och civil flygutbildning skulle organiseras. Resultatet blev att Trafikflygarhögskolan (TFHS) inrättades vid F 5 Ljungbyhed från den 1 april 1984.

Avtal tecknades med flera civila flygbolag, som även stod för en del av uttagningskostnaden medan kommunikations- och utbildningsdepartementen står för utbildningskostnaden. Numer sorterar TFHS under Lunds Universitet. Den grundläggande flygutbildningen sker med SK 61D och därefter sker tvåmotorutbildningen med åtta PA-31-310 Navajo. De senare inköptes 1985-1989 begagnade från Nyge Aero AB och registrerades civilt med Försvarets materielverk som ägare. Numer är flygplanen registerarde på Lunds universitet, TFHS, Ljungbyhed.

I huvudsak används Navajo för civil flygutbildning men en viss utbilodning sker även av äldre stridspiloter, för omskolning till transportflyget. Eftersom en stor del av flygvapnets transportflygningar sker med tillämpning av civila luftfartsbestämmelser måste piloterna vara väl förtrogna med dessa och ha en utbildningsnivå som väl motsvarar de civila certifikatkraven.

Uppdatering våren 2004:
Sedan 2001 är flygplanen registrerade på Trafikflyghögskolan vid Lunds universitet.

 

Du har väl inte missat SMB:s kostnadsfria nyhetsbrev? Direkt i din e-post!

Nyhetsbrevet Krigsmyter

Krigsmyter

Ta del av nya, anmärkningsvärda och överraskande militärhistoriska fakta om andra världskriget! Via det kostnadsfria nyhetbrevet Krigsmyter tar du del av tidigare stängda och hemliga krigsarkiv vilka avslöjar okända och oväntade militärhistoriska upptäckter om Andra Världskriget.

Nyhetsbrevet MILITÄRT!

MILITÄRT!

Vill du följa med i det senaste om aktuella militära händelser, vapen och förband? Anmäl dig då till det kostnadsfria nyhetsbrevet MILITÄRT!
Sergant Per Wallin guidar dig genom pansar, elitförband och svenska krigsdeltagare i modern tid. Läs mer, klicka på länken nedan!

Nyhetsbrevet Stormaktstid

Stormaktstid

Det kostnadsfria nyhetsbrevet Stormaktstid tar dig med på små färder bakåt i tiden, och låter krutröken tätna kring viktiga, spännande och avgörande händelser under den mest dramatiska perioden i Sveriges historia. Slagfältsarkeolog Bo Knarrström levererar lättlästa och tankeväckande artiklar direkt till din e-post!